Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posjeta studenta Sveučilišta u Mostaru Delegaciji EU u BiH

Preuzmite sliku

Posjetom studenata sa Sveučilišta u Mostaru započet niz posjeta studenata Delegaciji EU/Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH.

U okviru programom koji je započeo 19. Februara, grupe studenata sa svih javnih univerziteta u BiH će imati priliku posjetiti sjedište Delegacije EU u Sarajevu/ Uredu specijalnog predstavnika EU gdje ce raspravljati o EU perspektivi BiH s zvaničnicima Unije.

U sklopu programa “EU i Ti”, studenti Sveučilišta u Mostaru juče su posjetili, Delegaciju Europske unije/ Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH, gdje su se susreli s Thomasom Buschom, šefom političkog Ureda Delagacije EU u BiH/. Uredu specijalnog predstavnika EU.
U pozdravnom obraćanju, gospodin Busch je govorio o trenutnom stanju u procesu europskih integracija BiH u prethodnom periodu, te naglasio da je nova inicijativa EU, dogovorena u decembru 2014. godine, stvara novu priliku za ubrzavanje procesa integracije u EU. Istaknuta je i važna uloga vodstva od strane institucija i lidera u BiH te preuzimanje odgovornosti za daljnji napredak BiH ka Europskoj uniji.

Kada su studenti pitali kako mladi mogu doprinijeti napretku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, gospodin Busch, je istaknuo vrijednost aktivnog sudjelovanja i građanskog pritiska kao instrumenata koji mogu ubrzati BiH – EU integracijske procese i pozvati političke elite na odgovornost.

Promotivni i edukativni program za studente u BiH ”EU i Ti” provodi Udruga Vesta, a financira Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, kako bi se proces europske integracije približio studentima univerziteta u BiH. Nizom aktivnosti, 650 učenika iz osam javnih univerziteta i pet fakulteta u BiH će posjetiti sjedište EU u Sarajevu. Sam program podrazumijeva aktivnosti usmjerene na organizovanu posjetu studenata odabranih univerziteta Delegaciji Europske Unije u BiH/ Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH, pripremu i relizaciju dvodnevnog debatnog takmičenja i organizovanje edukativne dvodnevne posjete Briselu za pobjednike debatnog takmičenja.

” Cilj ovog programa jeste povećati znanje i interes studenata za pojedina pitanja od značaja za EU integracije, te potaknuti njihovo veće učešće u aktivnostima usmjerenim na ubrzanje procesa pridruživanja BiH Europskoj obitelji i izgraditi prosperitetno i stabilno društvo. Program će pridonijeti jačanju saradnje između univerziteta u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, kao i međusobne saradnje između univerziteta u BiH u nastojanju da se promovira i integrira EU agenda u unverzitetske curriculume“, naglasila je voditeljica ekspertnog tima Udruženja Vesta Amra Selesković.

Rad EU Info centra kao i pogram ERASMUS + predstavljeni su studentima. EUIC se nalazi u Sarajevu i projekt je koji se finansira sredstvima EU, te pruža informacije o Europskoj uniji, njezinim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU, procesu integracija BiH i posljedice za zemlju.

Ovom prilikom je studentima istaknuto da ERASMUS+ program nudi veće obrazovne mogućnosti za osobe koje studiraju van Europe, specifično, kroz kreditnu mobilnost i stipendije za kratkoročne studije u Europi, koje će biti priznate na domaćim fakultetima.

Pored Sveučilišta u Mostaru, univerziteti, fakulteti i akademije koji će učestvovati u Programu 2015. g. su: Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet Istočno Sarajevo sa Medicinskim fakultetom iz Foče, Fakultetom za proizvodnju i menadžment iz Trebinja, Univerzitetskim centrom iz Bijeljine i Ekonomskim fakultetom iz Brčkog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,