Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Posao ‘težak’ 10,5 miliona KM: Poljoprivrednoj firmi “FH Srebrena malina” povjerena nabavka respiratora iz Kine

Preuzmite sliku

Novalić je prešutio da je uvoznik respiratora firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, firma koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, piše Fokus.ba

U BiH je u subotu iz Pekinga stiglo 80 respiratora za koje je federalni premijer Fadil Novalić kazao da ih je “kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom.”

On je najavio da će uskoro stići još 20 respiratora, a potvrdio je i da je 100 respiratora koštalo 10,5 miliona maraka.

Na ovaj način Novalić je djelomično odgovorio na pitanje Fokusa početkom prošle sedmice kada je bio upitan da li je jednoj firmi uplaćeno 10 miliona maraka za nabavku 100 respiratora.

Međutim, Novalić je prešutio ko je uvoznik respiratora, a Fokus.ba otkriva da je to firma “FH Srebrena malina” d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Potvrdu informacije da je uvoznik respiratora “FH Srebrena malina “ Fokus je dobio u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

– Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija „FH Srebrena malina“ d.o.o. a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o. Za više informacija morate se obratiti direktno uvozniku – odgovorio je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Firma “FH Srebrena malina” inače je registrovana u Srebrenici i prema dostupnim informacijama ima pet zaposlenih i prihod joj je u zadnjih godinu dana iznosio 413.157 KM, dok su rashodi bili 332.491 KM.  Obaveze prema dobavljačima iznosile su 100.542 KM, obaveze za kratkoročne kredite 266.545 KM, a one po dugoročnim kreditima 76.835 KM.

 • Iz ovih pokazatelja jasno je da ova firma živi od kreditnih zaduženja. Sve su ovo indikatori da “FH Srebrena malina” nikako nije mogla biti odabrana za partnera u ovom poslu, no sve ovo nije očigledno smetalo Novaliću i Solaku da odaberu baš ovu firmu za uvoznika respiratora.

 • Niko od nadležnih ne želi otkriti pod kojim je uslovima upravo ovaj poljoprivredni proizvođač izabran za uvoznika respiratora i je li ova firma, a po svemu sudeći jeste, i to bez konsultacija sa stručnjacima, odlučivala koji će respiratori biti kupljeni.

  Inače, UIOBiH jedina je institucija koja je odgovorila na upit o uvozniku respiratora. Svi ostali su pokušali ovu informaciju sakriti od javnosti i ispostavilo se da je ugovor, težak 10 miliona maraka, koji je potpisan s poljoprivrednom firmom za nabavku sofisticirane medicinske opreme, “državna tajna” iako je ovo informacija koju javnost ima pravo da zna, naročito zbog toga jer vlasti troše novac poreskih obveznika i oni moraju znati kako se i gdje troši.

  Isto pitanje prije nekoliko dana upućeno je Fahrudinu Solaku, načelniku Federalnog štaba Civilne zaštite, ali on je izbjegao odgovor na ovo pitanje, pa se nije obazirao na upit upućen na sve dostupne e-mailove Federalnog štaba Civilne zaštite, kao ni na telefonske pozive i  poruke. Istovremeno, Solak  se u  svojim izjavama hvalio kako transparentno odgovara na sve medijske upite.

 • Pitanje je li firma ”FH Srebrena malina” dobila 10 miliona maraka za nabavku respiratora izignorisao je i Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću kojima je upućen dopis da ovo pitanje javno pročitaju na jednom od prošlosedmičnih obraćanja zvaničnika o stanju u vezi s mjerama kada je u pitanju vanredna situacija u vezi s pandemijom koronavirusa.

  Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina” također nije odgovorio na pitanja Fokusa upućena e-mailom, kao ni na telefonske pozive niti poruke u kojim su pitanja upućena i o tome na osnovu kojih je kriterija dobio višemilionski posao nabavke respiratora.

  Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite kazala je da o nabavci respiratora “niko ništa ne zna”. Ministrica Milićević otkrila je i skandaloznu informaciju da Vlada FBiH, a niti Federalni stab CZ nisu dali saglasnost za nabavku ovih aparata.

  – Kako je to urađeno da, nažalost, ni Federalni štab Civilne zaštite ne zna jer nije donio nikakvu odluku o pokretanju nabavke. Ni na Vladi FBiH nikad nije data suglasnost na odluku o nabavci repiratora. Izgleda da je to urađeno mimo znanja i mimo procedura Štaba CZ. Ko je to i kako uradio uistinu treba istražiti – navodi se u odgovoru minsitrice Milićević. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje