Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poruka uoči dodjele Nobelove nagrade Handkeu: Shame on you!

Jutros je na velikom displayu Sarajevo City Centra osvanula poruka “Shame on you!” sa kosturskim lobanjama i likom Petera Handkea, negatora srebreničkog genocida i simpatizera politike Slobodana Miloševića, koji će danas dobiti Nobelovu nagradu za književnost.

Ovu poruku su poslali iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida koji su podsjetili da je 9. decembra 1948. godine usvojena je Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a 2015. godine je 9. decembar određen kao Međunarodni dan sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprječavanja tog zločina.

“U 21. stoljeću Evropski parlament je donio četiri rezolucije kojima se obavezao da se zločin genocida počinjen u Srebrenici neće više nikada desiti na tlu Evrope, te da Srbija kao ključni negator genocida neće biti primljena u Evropsku uniju dok ne prestane negirati genocid u Srebrenici i dok ne prihvati i primjeni presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju”, naveli su.

Dodjela Nobelove nagrade od strane Švedske akademije jednom od najvećih negatora genocida je povratak Evrope u najmračnija vremena 20. stoljeća, pred I i II svjetski rat kada su se podržavali i glorifikovali zločinci koji su osmislili i holokaust.

“Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član švedskog parlamenta je 1939. zvanično nominovao Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu. Poslije II svjetskog rata su rekli da je to bila šala. Fašisti su dobili svoju satisfakciju nakon 80 godina dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Putuj Evropo!”, jasna je poruka.

 • Večerašnja svečana ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Štokholmu zasigurno će biti zasjenjena velikim protestima u centru ovog grada, a koji se već duže najavljuju od strane Predstavnika Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida te drugih udruženja.

  Protesti će biti održani neposredno pred ceremoniju zbog činjenice da će Nobelova nagrada biti dodijeljena i Peteru Handkeu, kontroverznom austrijskom književniku koji negira genocid u Srebrenici, a glorificira Slobodana Miloševića.

  Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Mirsad Duratović kazao je Feni da je jedan od najbolnijih posljedica dodjele te nagrade za preživjele žrtve genocida je dodatni gubitak nade da pravda postoji te da će normalan svijet osuditi sve ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini te negatore genocida staviti na margine društva i društvenih dešavanja.

  – Nasuprot tim nadama Akademija je odlučila da pomaže sve one koji osporavaju haške presude, počinjene ratne zločine, genocid nad Bošnjacima i pokušavaju da dovedu žrtve i počinioce u istu ravan – naveo je Duratović.

  Dodao je da je Nobelov komitet prekršio čak i Nobelovu zaostavštinu u kojoj jasno piše da se nagrada dodjeljuje onome ko je u zadnjih godinu dana čovječanstvu najviše pridonio i napravio korist.

  Duratović je naglasio da je posljednja faza genocida negiranje genocida, a da upravo Handke to radi zadnjih 25 godina, što znači da je i Handke učesnik u genocidu, a večeras dobija Nobelovu nagradu?!

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje