Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poruka reisa Kavazovića: Ramazan je dobra prilika da se o svemu razmisli

Preuzmite sliku

Ovaj ramazan nam dolazi u vremenu u kojem ćemo svi trebati pokazati veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja, poručio je danas u tradicionalnoj ramazanskoj poruci muslimanima u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

‘Večeras ćemo, voljom Božijom, ugledati hilal (mlađak) i biti će to znak za početak posta mjeseca ramazana, mjeseca Božije milosti, oprosta i spasa. Ovaj ramazan nam dolazi u vremenu u kojem ćemo svi trebati pokazati veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja. Naši zajednički obredi, namazi i mukabele, koje smo obavljali u našim džamijama i tekijama obavljat ćemo u kućama prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa’, rekao je reis Kavazović.

Naglasio je da će “na svima nama biti posebna odgovornost da kroz različite vidove ibadeta sačuvamo naš džemat i osjećaj našeg zajedništva”.

‘Onako kako se prilike budu mijenjale tako ćemo se i mi prilagođavati. No usprkos svemu, ramazan i u ovakvim okolnostima u kakvim ga dočekujemo donosi obilje Božijeg blagoslova i milosti. Ovih dana vidimo, ma kako to nama teško padalo, da se i planeta Zemlja odmara od nas. Kao što vidimo da i ona može bez nas. Iz toga bi trebalo uzeti pouku za vrijeme koje je pred nama. A ramazan je dobra prilika da se o svemu razmisli, jer samo čovjek ima potencijala u sebi za dobro i zlo, i to je ono što ga razlikuje od drugih vrsta na Zemlji’, istakao je reis Kavazović.

Kako je kazao, strah se lako pretvara u mržnju i gnjev, zato trebamo pokazati saosjećanje kako bi nadvladale vjera, nada i ljubav.

‘Jer samo zajedno možemo nadvladati ovo iskušenje. Samo tako iz ove kušnje možemo izaći bolji i jači. Ramazan dolazi u pravo vrijeme, po nas, da osnaži naš duh kako bismo se izborili i s ovom bolešću’, rekao je Kavazović.

Svima u domovini, domovinskim zemljama i iseljeništvu želi sretne i blage ramazanske dane i da u njima zaslužite Božiji oprost i milost.

‘Molimo Uzvišenog da mjesec ramazan ispostimo i da u miru, sigurnosti i slobodi dočekamo Bajram bez iskušenja u kojima smo ovih dana’, poručio je reis Kavazović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje