Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poruka iz HDZ-a: Dogovor ili vraćanje na pozicije iz 1994.

Preuzmite sliku

Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice BiH smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona, ali samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda, te izbor članova Predsjedništva BiH, zaključeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Kluba utemeljitelja u Mostaru.

Klub utemeljitelja zahtijeva “da se vrati sve ono što je oteto”, a što je bilo zajamčeno Vašingtonskim, Dejtonsko-pariskim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom.

“Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno prijeđena. Zato nitko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH dr. sc. Draganom Čovićem”, poručeno je.

Klub drži kako je licemjerno, od bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sustavno odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada “na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i europskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora”.

“Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istodobno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog”, navode iz Klub utemeljitelja HDZ-a BiH.

Na kraju je poručeno da ukoliko “bošnjačka strana uporno bude inzistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija” u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje “legitimne predstavnike“, Klub utemeljitelja smatra kako se “potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,