Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poruka britanskog ambasadora u BiH nakon sjednice NSRS

Preuzmite sliku

Narodna skupština Republike Srpske odlučila se fokusirati na podjele i provokacije, a takvi neosnovani napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za Uredom visokog predstavnika, izjavio je britanski ambasador u BiH , ambasador, Velika britanija, RS, Ankes 10.

“U vrijeme zdravstvene krize i ekonomskih poteškoća, NSRS je odlučila da se fokusira na podjele, provokacije i područja koja nisu u njenoj nadležnosti, umjesto na potrebe građana. Takvi neosnovani napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za OHR-om”, naglasio je Field.

Dan nakon sjednice NSRS na kojoj se raspravljalo o ulozi Visokog predstavnika u zemlji, na kojoj su doneseni i zaključci o ocjeni rada Visokog predstavnika, uslijedile su brojne reakcije. Pored domaćih zvaničnika reagirao je i OHR.

Narodna skupština Republike Srpske može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno. Međutim, o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, saopćeno je jučer iz OHR-a.

Kako je navedeno iz OHR-a Upravni odbor je je definisao preduslov za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu Program 5 + 2 (između ostalog potrebna je “pozitivna procjena situacije u BiH”).

”Pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske”, saopćeno je.

Narodna skupština Republike Srpske jučer je danas u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Uvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za predložene materijale glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv. Od opozicionih poslanika, u sali je bio samo Nebojša Vukanović.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i “obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma… posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje