Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Portparol Evropske komisije: Situacija u BiH izaziva veliku zabrinutost EU

Preuzmite sliku

Portparol Evropske komisije Peter Stano kazao je danas kako situacija u Bosni i Hercegovini izaziva veliku zabrinutost Evropske unije.

Stano je kazao kako je “pojačana politička aktivnost” EU sa američkim partnerima kako bi se pokušalo naći rješenje trenutne krize u BiH.

Istakao je kako Misija Altea-EUFOR ima važnu ulogu u stabilnosti i bezbjednosti zemlje.

“Pratit ćemo razgovore koji su planirani za danas, i za naredne dane na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali nije na nama da kometarišemo te diskusije i očekujemo da će biti produžen mandat misije koja je važna za Bosnu i Hercegovinu. Posvećenoi smo Misiji Altea što je potvrđeno zaključcima sa sastanka 18. oktobra”, istako je portparol Evropske komisije.

Dodao je kako je predstavnik EU imao sastanke sa političkim liderima u BiH, kako bi prenio poruke, a one su jasne – retorika koja izaziva podjele mora da prestane, unilateralni postupci koji ugoržavaju teritorijalni integritet, suverenost i jedinstvenost Bosne moraju biti prekinuti…

“Moramo se angažovati na političkom dijalogu jer je jedini konstruktivni put, kako bi se našlo rješenje krize, dijalog među političkim liderima, i kao što sam rekao, jednostrane akcije i retorika koja dijeli mora da se prekine za dobrobit građana i evropske perpektive BiH”, poručio je Petar Stano.

Na kraju je još jednom podvukao kako se angažman Evropske unije nastavlja u Bosni i Hercegovini.

“Nije samo riječ o posjetama prošle sedmice, već nastavljamo sa našim akvitnostima kako bismo asistirali političkim liderima u BiH u pronalasku rješenja krize”, zaključio je portparol Evropske komisije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje