Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Porodilja Melisa Sloboda će nakon 19 dana i višednevne borbe na respiratoru prvi put vidjeti sina

Preuzmite sliku

Melisa Sloboda i Suat Bronja, koji su bili među najtežim pacijentima na Odjelu za intenzivnu njegu sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, uspjeli su dobiti bitku s COVID-19 i danas su napustili ovu zdravstvenu ustanovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sloboda, rođena 2001. godine, primljena je u COVID odjel u visokoj trudnoći i u veoma teškom stanju. Danima je trajala borba za njen život. Medicinsko osoblje COVID odjela i intenzivne njege Opće bolnice ispratilo ju je danas kući gdje će nakon 19 dana prvi put vidjeti sina kojeg je rodila nakon što je potvrđena zaraza koronavirusom.

“Početkom septembra sam osjećala da nisam dobro. Imala sam bolove i primljena sam na Jezero. Sve je bilo uredu s bebom. Nisam testirana i nakon nekoliko dana, kada sam izašla, kašljala sam. Testirala sam se i bila pozitivna. Bila sam kući i mnogo loše. Jedno jutro mi je pukao vodenjak i došla sam ovdje. Više stvari se ne sjećam. Hvala svima, ljekari su bili divni”, ispričala je Sloboda.

Boravak u bolnici, kako je kazala, bio je težak i fizički i psihički.

“Najviše sam bila loše psihički, jer nisam mogla vidjeti bebu. Jedva čekam da dođem kući i da ga uzmem u ruke”, izjavila je Sloboda.

Svima je poručila da se paze i da se vakcinišu protiv koronavirusa.

S Melisom je danas s bolničkog liječenja otpušten i Suat Bronja, osoba s Downovim sindromom, rođen 1993. godine. I on je bio u jako lošem zdravstvenom stanju i na respiratoru.

 • “Suat je imao tu nesreću da bude pozitivan na koronu, ali smo opet imali neku sreću pa smo bili u rukama dobrih ljudi, velikih boraca koji su se stvarno borili za njegov život”, rekla je Mirzeta Šahinović, Suatova sestra, koja je sretna što njen brat zdrav ide kući.

  Kako je kazala, Suat je bio u jako teškom stanju i imao je vrlo male šanse da preživi.

  “U bolnici je bio mjesec dana, 25 dana na odjelu za intenzivnu njegu. Svi su se borili s njim. Želim se svima zahvaliti, jer su mi spasili brata. On je imao obostranu upalu pluća, nije mogao disati bez kisika. Stanje mu se pogoršavalo iz dana u dan”, izjavila je Šahinović.

  Vrijeme koje je Suat proveo u bolnici je za njegovu sestru bilo najteže u životu.

  “Iza nas je jedan težak i tužan period. Sada idemo naprijed, da se oporavi još”, dodala je Šahinović.

  Suat je kazao da su ljekari i medicinske sestre bili dobri i da jedva čeka da dođe kući.

  Anesteziologinja Lejla Vidović kazala je da su ova dva pacijenta bila na respiratoru.

  “Sreća je bila da su odgovorili na terapiju. Voljeli bismo da svi ovako odreaguju na terapiju i da se jave na vrijeme. Oni će sigurno nastaviti da se liječe u našoj post-covid ambulanti. Bit će pod nadzorom, jer su osjetljiva skupina”, pojasnila je Vidović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje