Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Porodicama s više djece država treba pomoći otplaćivati kredit

“Porodicama s troje djece država će osam godina pomoći plaćati kredit.”

Nažalost, ova prva rečenica, koja lijepo zvuči, nije vezana za Bosnu i Hercegovinu, nego za susjednu Hrvatsku, piše Večernji list BiH.

Naime, Hrvatska već sada ima Zakon o društveno poticanoj stanogradnji i daje subvencije za stambene kredite na pet godina.

Subvencije za djecu

Sad je ideja da se na godinu dana produži subvencija za svako dijete rođeno prije nego što su roditelji podignuli kredit, a oni s troje djece moći će dobiti subvenciju i na čak osam godina.

Međutim, odluku koju Hrvatska planira provesti u djelo, razmatra i Bosna i Hercegovina, što nam je potvrdila predstavnica jednog udruženja koja se bavi poboljšanjem življenja u BiH.

– Kod nas u ovoj zemlji poticajne mjere nisu dobro definirane, odnosno ovise o više nivoa vlasti, ili od općine, ili od kantona i teško je to sve pratiti, a teško je i zadovoljiti roditelje i motivirati ih da ostanu jer su te pomoći jednostavno slabe. Moraju zaživjeti konkretne mjere i važno ih je inicirati da se stave na dnevni red jer samo ćemo pomaganjem mladim porodicama spriječiti ove odlaske koji poprimaju dramatične razmjere, kao i činjenicu da se rađa sve manje djece – kazala je žena iz udruženja.

Inicijativu iz Hrvatske smatra jako dobrom

– Mi imamo niže kamate za mlade kod kupnje prvog stana zahvaljujući Vladi FBiH. Tu se može ugraditi i dodatno smanjenje kamate ako porodica ima više djece. U borbi protiv “bijele kuge” onda moramo biti konkretni. I, naravno, ko ode odavde, treba ga zaustaviti u zloupotrebi ostvarene pomoći jer imamo dosta onih koji pokušavaju ostvariti različita prava kako u zemljama u koje odu tako i u svojoj vlastitoj, a nezakonito. Ideju iz Hrvatske treba primijeniti i u BiH, ili pomoći mladim porodicama u otplati kredita ili im sniziti kamatnu stopu – ističe sugovornica koja planira inicijativu predložiti i vlastima.

Među pozitivnijim primjerima kada su u pitanju naknade za novorođenu djecu je ZH županija u kojoj Grude i Ljubuški daju po 500 maraka za svako novorođeno dijete, za razliku od, recimo, Bihaća gdje se nezaposlena majka Vernesa Begić svojevremeno žalila jer je dobila jednokratnu pomoć od tek stotinu maraka.

Općina Orašje pak za svako treće novorođenče daje 1000 KM, četvrto 2000 te peto i sljedeće 3000 maraka. HN županija radi na tome da jednokratna podrška za svako novorođeno dijete iznosi 400 KM. Trenutno tu podršku mogu dobiti određene kategorije, ovisno o socijalnom statusu. Niz je mjera koje se mogu dodatno primijeniti, međutim, potrebno ih je bolje uskladiti i konkretnije primjenjivati. I novi zakon Vlade Federacije BiH uveliko razmatra pomoć porodicama koje dobiju novorođenče tako da bi se dijelom rasteretilo kantone, osobno one koje se obilato trude pomoći porodicama.

Potpora porodicama

Ti kantoni uspijevaju realizirati mjere pomoći, ali i tu realizaciju prate brojni problemi finansijske prirode. Stoga, prema novom zakonu, predloženo je da se iz proračuna FBiH osigura financiranje prava na dječji dodatak, a iz proračuna kantona pomoć rodiljama koje nisu u radnom odnosu. “Ostala prava iz temeljnog paketa prava, po važećem zakonu, finansirala bi se iz kantonalnih proračuna sukladno materijalnim mogućnostima”, piše u Zakonu o potpori porodica s djecom. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,