Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Porodicama koje su iseljene zbog klizišta po 500 KM pomoći

Preuzmite sliku

U Službi civilne zaštite Općine Kakanj održan je sastanak s predstavnicima porodica koje su iseljene iz svojih kuća zbog pojave klizišta.

Na sastanku je istaknuto da će svakoj porodici biti isplaćeno po 500 KM interventne pomoći u svrhu smještaja u stanovima/kućama koje se iznajmljuju, saopšteno je iz Općine Kakanj.

Upućena je molba porodicama da dostave brojeve računa na koje će biti izvršena isplata, te da se nakon smještaja jave Službi civilne zaštite radi evidentiranja mjesta privremenog stanovanja.

Porodicama je saopšteno da postoji interesovanje nekoliko humanitarnih organizacija da pomognu u ovoj situaciji, posebno djeci. Porodice su prihvatile da ih posjete humanitarni radnici.

Na sastanku je pojašnjeno koje interventne mjere će već danas biti poduzete i koje mjere će u narednim danima biti poduzete kako bi se porodice što prije vratile u svoje domove.

Na terenu su počele i aktivnosti mehanizacije na realizaciji interventnih mjera s ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište, navodi se u saopštenju.

Nakon što je jučer došlo do pojave klizišta na lokalitetu Malješ, iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, Općinski štab civilne zaštite Kakanj žurno je reagirao. Izvršena je preventivna evakuacija oko 50 osoba zbog sigurnosnog rizika.

Odmah je angažirana stručna osoba-geolog koja je na licu mjesta izvršila preliminarnu analizu koja će biti osnov za interventne mjere, a realizirane su i aktivnosti na uklanjanju svih tereta koji su vršili pritisak na čelo klizišta.

“Obzirom da su se pojavile određene dezinformacije o ogromnim stijenama i velikoj količini zemlje koja je zatrpala kuće, želimo pojasniti da na kućama nema većih oštećenja izuzev manjeg oštećenja fasade koje je nastalo nakon što su se 3 kamena iz zone klizišta kotrljala do kuća.

Pojavile su se i određene špekulacije o razlozima pokretanja klizišta. Želimo pojasniti da relevantne činjenice o razlozima pokretanja klizišta mogu iznijeti samo stručne institucije i stručna lica”, navode iz Općine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,