Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poricanje kao posljednja faza genocida

Preuzmite sliku

Zabrana negiranja genocida i ratnih zločina potrebna je radi poštovanja žrtava, a posebno zbog budućih generacija, kazao je na konferenciji za medije Denis Bećirević, zastupnik u Državnom parlamentu.

Bećirević je rekao da je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog o izmjenama Krivičnog zakona BiH koje se odnose na zabranu negiranja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Dodao je da su na izmjenama radila i udruženja žrtava rata, te da je “u postdejtonskom periodu teško pronaći primjer zakona s tako velikom podrškom”.

“Ovaj zakon je izvan i iznad stranačkog karaktera. To je zakon koji treba da podrže svi dobronamjerni ljudi u BiH… Ovaj zakon je potreban i radi živih i radi mrtvih, a posebno zbog budućih naraštaja u BiH. Tekst ovog zakona treba da doprinese izgradnji ambijenta sigurnosti, povjerenja, pravdenosti i solidarnosti sa žrtvama”, kazao je Bećirović, javlja BIRN.

Kao ključne razloge zbog kojih je podržao izmjene Krivičnog zakona, Bećirević je naveo činjenicu da se ne smije odustati od borbe za pravdu.

Bećirević je dodao i da je poricanje posljednja faza genocida, zbog čega je važno da se ovakvo ponašanje sankcioniše.

Predloženim izmjenama Krivičnog zakona BiH zabranjuje se javno poricanje, kao i umanjenje zločina genocida, holokausta i zločina protiv civilnog stanovništva koji su potvrđeni presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Za sve one koji budu kršili odredbe, zakon predviđa zatvorsku kaznu u tajanju od šest mjeseci do tri godine.

Konferenciji za medije prisustvovao je veliki broj predstavnika udruženja žrtava rata koji su podržali izmjene i dopune zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,