Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Populizam bh. političara: Nije dovoljno čestitati i ogrtati se tuđim uspjehom, treba nešto i uraditi

Preuzmite sliku

Političari u Bosni i Hercegovini utrkuju se ko će prije čestitati ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH na historijskom plasmanu u četvrtfinale Eurobasketa.

Licemjere je veliko s obzirom da nije bilo razumijevanja za pomoć koju su, ne samo trebali, nego morali pružiti ovom timu koji se nakon toliko godina okupio i počeo raditi, piše Patria.

Dokaz tome je i objava Amera Obradovića, zastupnika u parlamentu FBiH koji je još u januaru uputio amandman na budžet Federacije 2021. kojim je tražio veća sredstva za državne reprezentacije, a naročito za žensku košarkašku reprezentaciju.

„Vladajuća većina ga je nažalost odbila. Tražio sam da ta sredstva budu usmjerena sa putnih troškova, ali Vlada voli da se voza i da nas voza. Nije dovoljno čestitati i ogrtati se tuđim uspjehom, treba nešto i uraditi“, objavio je Obradović.

Treba samo jasno definirati da bh. političari nemaju nikakve zasluge za uspjehe naših sportista. Ne radi se ni o patriotizmu nego populizmu, ali ovoga puta javnost je dobro iščitala i valjano ocijenila ovakve nastupe.

Nesporno je da su košarkašice i kompletan tim koji predstavlja BiH na Eurobasketu učinili više na promociji imidža BiH nego to radi kompletna diplomatska mreža. One potpuno besplatno, a diplomati sa plaćama sa šest cifara ne rade ništa.

Političari, pak, ozbiljno narušavaju ugled BiH i svih njenih građana. Zato je možda dobro i da budu daleko od sporta. No, novac, naš, od bh. građana moraju usmjeriti u sport i kolektive koji rade na uveseljavanju nacije i čine ovaj narod ponosnim građanima Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje