Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ponovo keće linija vozom od Mokre Gore do Višegrada

Preuzmite sliku

Za petnaest dana Mokru Goru ponovo ćemo povezati sa Višegradom i time ćemo dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom tako i turističkom smislu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović nakon što je na Mokroj Gori održao sastanak sa delegacijom Republike Srpske na kome je formirana Komisija radi ponovnog uspostavljanja železničkog saobraćaja do Višegrada.

– U prethodnom periodu je dosta urađeno, resorno ministarstvo koje vodim investiralo je oko deset miliona eura da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom – dodao je ministar Momirović.

Ministar Momirović je istakao važnost svih autoputeva kao i brzih pruga koje se grade jer se upravo na taj način povezuje region.

– Bez kvalitetne saobraćajne infrastrukture, bez jačanja ekonomije neće biti boljeg standarda ni u Srbiji, ni u BiH, ali ni na Balkanu – zaključio je ministar Momirović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali.

– Na osnovu zaključaka sa današnjeg sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada – rekao je Ćorić.

Željeznička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uskog kolosijeka, dužine oko 25 km. Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. Međutim, 1974. godine zbog nerentabilnosti pomenute pruge donijeta je odluka o njenom ukidanju koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova, prenose Novosti.

Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora – Višegrad, u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada.

U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad.

Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza „Nostalgija“ organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, a ne i do Višegrada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,