Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poljoprivrednici u RS-u zatražili ostavku Vlade

Preuzmite sliku

Poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske (RS) danas su na mirnim protestima u Čatrnji kod Gradiške zatražili ostavku Vlade RS-a ukoliko ne može da ispuni zahtjeve za poboljšanje stanja u agraru u tom bh. entitetu.

Upozovarajući na tešku situaciju u kojoj se nalaze, ponovili su zahtjeve: isplata milionskih dugovanja po osnovu podsticaja iz prošle godine u roku od mjesec dana, redovne isplate iz ove godine, povećanje agrarnog budžeta na šest posto ukupnog budžeta, odnosno umjesto 60 miliona da iznosi 100 miliona KM.

“Za plaće u administraciji RS ide 700 miliona KM, a za poljoprivredu 60 miliona, što je neprihvatljivo”, upozorio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS-a.

Kaže i da ne traže pare MMF-a, Kuvajta, Rusije, već od Vlade RS-a ono što je definisano zakonom.

Traže i da se pravilnik o podsticajima za poljoprivredne proizvođače u RS-u za ovu godinu uskladi s onima koje imaju poljoprivrednici u Federaciji, s obzirom na to da su na istom tržištu.

Ukoliko vlast ne ispuni postavljene zahtjeve, doći će u pitanje proljetna sjetva.

Na mirnom okupljanju ratari iz više općina RS-a su također upozorili i da im trebaju razvojni, a ne socijalni podsticaji.

Od Vijeća ministara BiH traže također ostavku ukoliko ne uvede mjere za zaštitu domaće proizvodnje i „plavi dizel“ za ratare, te nultu stopu za repromaterijal.

Sa četiri autobusa, oko 200 učesnika današnjeg okupljanja došlo je i iz Semberije, a njihove kolege iz Gradiške i susjednjih općina bili su prisutni sa traktorima i transparentima na kojima su ispisani zahtjevi vlastima, uz ostavljeni rok do 15. marta.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a ranije je saopšteno da ne prihvataju, kako su naveli, ultimatum koji su predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a dali za isplatu podsticajnih sredstava za 2016. godinu i podsjećaju da Vlada RS-a garantuje isplatu cjelokupnog duga. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,