Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poljoprivrednici dali rok Vladi FBiH do 17. decembra: Najavljuju blokade saobraćajnica i graničnih prelaza (VIDEO)

Preuzmite sliku

Udruženje poljoprivrednika FBiH odlučili su kako će do 17. decembra sačekati da Vlada FBiH uplati novac za poticaje. Ukoliko se to ne desi najavljuju blokade saobraćajnica i graničnih prelaza.

Ovo je odlučeno na radnom sastanku predstavnika poljoprivrednih udruženja i poljoprivrednika F BiH u Tomislavgradu.

Naime, poljoprivredni proizvođači s područja Federacije BiH inzistiraju na isplati od 3 do 6 posto sredstava iz federalnog proračuna, kako je to zakonom definirano, zaključeno je na redovitom sastanku predstavnika poljoprivrednih udruga i poljoprivrednika Federacije BiH, održanom u subotu u Tomislavgradu.

Na sastanku se razgovaralo o problematici u poljoprivredi, poput proračuna, pravilnika, kašnjenju isplate poticaja, kao i o mogućoj blokadi graničnih prijelaza.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika u FBiH Nedžad Bićo za Fenu je kazao kako očekuju veći proračun za poljoprivrednike, kako je i zakonom predviđeno, a to je 3 do 6 posto ili po strategiji 130 miliona maraka.

– Ove smo godine dobili 58,2 miliona maraka što je za nas poljoprivrednike vrlo malo i što se na kraju pokazalo kao mizerna davanja – kazao je Bićo.

Po njegovim riječima, ovogodišnja sredstva iz proračuna ne mogu pokriti ni troškove poljoprivrednih proizvođača te se pitaju kako i na koji način razvijati ovu djelatnost ako sustavno stagniraju i tonu.

– Razočarani smo u kompletan odnos vlasti prema poljoprivredi, ignoriraju se naši poljoprivrednici koji su prepušteni sami sebi. Osjeća se da nema podrške od institucija vlasti prema poljoprivrednicima, a s druge strane proizvodnja propada upravo iz uvoza proizvoda, a nas nema tko zaštiti – istaknuo je Bićo.

Napominje kako su ovim sastankom željeli potaknuti odgovorne da reagiraju na vrijeme te da samo traže ono što im pripada po zakonu kako bi bili konkurentni poljoprivrednim proizvođačima iz regije.

Sudionici sastanka zagovaraju prvenstveno razgovore s predstavnicima vlasti oko primjene zakona, a ukoliko do toga ne dođe, razmišljaju i o radikalnim mjerama poput prosvjeda ili blokada graničnih prijelaza.

Na sastanku je istaknut i problem zaštite bosanskohercegovačkih proizvoda te je zaključeno kako mjerodavne institucije moraju dosta poraditi na rješavanju te problematike, jer poljoprivrednici kažu da postoji dosta kvalitetnijih domaćih proizvoda od onoga što se uvozi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,