Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Politika u BiH je u stanju stalne predizborne kampanje

Politika u Bosni i Hercegovini je u stanju stalne predizborne kampanje, izbori se održavaju svake druge godine, lokalni ili opći, a za formiranje vlasti često trebaju mjeseci. Zbog kontinuirane retorike podjela i kontraverzi između nacionalističkih stranaka teško se koncentrirati na konkretan srednjoročni ili dugoročni rad u mnogim oblastima.

To je jedan od zaključaka Izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Bosni i Hercegovini koji je usvojen danas, trećeg dana 37. kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu, javlja izvještač Fene iz Strasbourga.

Izvjestiteljice Lelia Hunziker iz Švicarske i Carla Dejonghe iz Belgije “zabilježile su malo napretka u implementaciji ranijih preporuka Kongresa bh. vlastima 2012. i 2014. godine”.

Iako dva entiteta imaju odvojene i veoma različite sisteme lokalne uprave, izvjestiteljice su navele kako postoje ozbiljni zajednički izazovi: starenje i smanjenje broja stanovništva, rast podjele selo-grad, fragmentirana i često skupa lokalna administracija, često neefikasno upravljanje i raspodjela prirodnih resursa…

– Oba sistema lokalne vlasti pate od ozbiljnih probema i potrebne su im fundamentalne reforme. A ovaj zaključak dijeli većina lidera lokalnih vlasti – navodi se u Izvještaju.

Jedan od zaključaka je, također, da su procedure donošenja odluka na lokalnom nivou neefikasne pošto je administracija na lokalnom nivou često nekompetentna.

Nakon usvajanja Izvještaja, učesnicima se obratila ministrica uprave i lokalne uprave RS-a Lejla Rešić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,