Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Politico: Dok je Dodik proveo dan mašući obožavajućim masama, nacionalistički nemiri izbili su u desetak gradova širom RS

Preuzmite sliku

Evropska unija je još jednom izrazila ogorčenje, ali je odustala od konkretnog odgovora u Bosni i Hercegovini, stav je vanjskopolitičkog portala Politico.eu u analizi trenutnog stanja u BiH.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH još jednom podstiče nacionalističko raspoloženje, a tu mnogi su uporedili sa pokušajem secesije. Politico ističe da su u RS-u bosanski Srbi izašli su na ulice kako bi proslavili “dan RS-a”, zabranjeni praznik kojim se obilježava stvaranje odvojene srpske paradržave 1992. godine, preteča etničkog čišćenja koje je ubrzo zahvatilo zemlju tokom rata u Bosni i Hercegovini.

“Dok je Dodik proveo dan mašući obožavajućim masama, nacionalistički nemiri izbili su u desetak gradova širom RS-. Pristalice su pjevale nacionalističke i islamofobične pjesme. Oni su nosili srpsku trobojnu zastavu uz transparente posvećene Ratku Mladiću, osuđenom za genocid. Ostatak zemlje je bio uplašen.

EU je izrazila vlastitu zabrinutost, oštro osudivši današnju retoriku i zaprijetivši da će razmotriti sankcije ili revidirati svoju regionalnu pomoć ako se situacija pogorša. Ipak, ako su historija i trenutna politička dinamika bloka vodiči, kontinuirano praćenje moglo bi biti rijetko. Članice EU čak nisu jedinstvene u suprotstavljanju Dodikovoj politici, uz podršku Mađarske. I, regionalni stručnjaci, blok ima tendenciju da padobranom skoči tokom krize, da bi se brzo povukao nakon prihvatanja manjih ustupaka lokalnih lidera.

– Veliki problem je što bosanski međunarodni posmatrači imaju vrlo kratak raspon pažnje. Kada je kriza, oni to vide kao priliku da se nešto uradi. A da bi se to obavilo što je brže moguće, zaobilaze sve institucije i razgovaraju s etničkim liderima izvan institucionalnog okvira – rekao je Florian Bieber, profesor politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Grazu.

Politico naglašava “dok su mnoge zemlje EU redovno opominjale Dodika, mađarski premijer Viktor Orban je glasno podržavao postupke lidera bosanskih Srba, izjavivši krajem decembra da bi za Evropu bio sigurnosni problem da integriše državu sa dva miliona muslimana”.

Orban je obećao paket pomoći od 100 miliona eura za Dodika i RS i usprotivio se bilo kakvim potencijalnim sankcijama EU-a, efektivno blokirajući njemački pritisak na takve kazne. Nepostojanje akcije istaknuto je ranije ovog mjeseca kada su SAD udarile Dodika vlastitim krugom sankcija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,