Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Političke trzavice sa državnog nivoa vlasti se prelivaju i na federalni

Preuzmite sliku

Iznenađenja na političkoj sceni BiH, nakon sjednice Doma naroda Federalnog parlemenata. Prvenstveno, za SDP koji je inicirao okupljanje Osmorke i na kraju, uz neiskrena obećanja podrške partnera, ostao bez delegata u državnom Domu naroda, izvještava BHRT.

Za njih je ovo politička izdaja. Uz trzavice, situacija je zanimljivija i na federalnom nivou, gdje će rukovodstvo Federacije BiH vrlo izvjesno činiti SDA, HDZ i SDP. Sve će se ovo preliti, jasno je, i na formiranje kantonalnih vlada, prije svega, Kantona Sarajevo.

Za državnog delegata iz reda Hrvatskog naroda izabran je Zlatko Miletić i to sa glasovima delegata Za Nove Generacije i NES-a. Kada je u pitanju izbor delegata iz bošnjačkog naroda – Džemal Smajić, koji uz podršku delagata NES-a i Stranke za BiH dobija mjesto u državnom domu naroda. Tako SDP, sa najviše glasova na izborima, ostaje bez delegata iz reda Bošnjaka u tom domu. Dalji koraci biće poznati nakon Predsjedništva stranke, a dan kasnije i na sastanku sa liderima Osmorke. Za sada, ovo je kap koja je prelila čašu, tvrde u SDP-u, koja je pokazala izdaju ovih partnera.

“NIP vrlo korektno se ponaša, generalno trojka je kompaktna u ovom procesu, i u to ne sumnjam, ali novopridošla priča očigledno je igranje malo i sa jedne i sa druge strane. Koliko god je ovo težak udarac za nas mislim da me raduje da će u ponedjeljak već osjetiti SDP na drugačijoj osnovi koja nije otvorena i korektna” – kaže Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH

Iz NES-a poručuju da izjave Mijatovića doživljavaju kao nadrealan politički performans, ali i napominju da Mijatović dobro prati utakmice na nižim nivoima vlasti. Ni ostalim partnerima nije jasno za što je SDP očekivao njihovu podršku.

“Moram reći da me iznenađuje da se uopšte moglo očekivati da će Stranaka za BiH dati podršku SDP-u za Dom naroda. Mi smo prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koje prave vlast na državnom nivou, isključivo zbog ponašanja Milorada Dodika. Mislim da je ovdje problem isključivo unutar stranaka koje ćine većinu na državnom nivou, a to su trojka uz inicijativu Fuada Kasumovića” – kazao je Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

“Pokret za nove generacije ne sudjeluje ni u kakvom razgovoru neke nove prekompozicije, niti razgovoru oko nove vlasti. Pokret je pisao programe osmorke na Federaciji i državi, učetvuje na kontonu i za nas se ništa ovim nije promijenilo, osim što dobra vijest za BIH, ali i za osmorku, gospodin Zlatko Miletić” – smatra Damir Marjanović, izaslanik u Domu naroda FBiH (ZNG)

Sa državnog nivoa vlasti trzavice se prelivaju i na federalni. SDP u Federaciji BiH ima kontrolu jer je njihov kandidat za potpredsjednika Federacije BiH Igor Stojanović dobio podršku. Tako SDP, kao i HDZ i SDA, ima ključ za formiranje federalne vlade. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jasan – kreće borba za federalnu i kantonalne vlade. Siguran je, navodi, da se ne može formirati federalna vlast bez SDA i DF-a, te da je jasno da će Trojka sa HDZ-om teško formirati vlast.

“To je pokazatelj nekih novih tokova i u državi i u FBiH , odnosno mogućih koaliranja dogovaranja, razgovaranja. Ovaj paket, ne mogu to nazvati koalicijom, paket koji je planirao uspostaviti vlast na ovakav način i krenuti tim putem, nema to što je potrebno, uključujući i 4 delagata u hrvatskom klubu na državnom nivou” – istakao je Muamer Zukić, predsjedatelj Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH (SDA)

Nezvanično, postoje i naznake, kada je u pitanju formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo, da će SDP, NIP i Naša stranka razmatrati formiranje vlasti bez Pokreta za Nove generacije, ali i Stranke za BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje