Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Politička kriza u BiH na jesen će biti još dublja

Preuzmite sliku

Politička kriza u BiH neće se smiriti i ona će na jesen biti još dublja jer će i politički partneri još žešće krenuti u optuživanje jedni drugih za političke, ekonomske i neuspjehe BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Ovu ocjenu dala je većina parlamentaraca koji ne vjeruju i da će u BiH do narednih izbora u oktobru 2018. godine doći do reformi koje su neophodne da se zemlja kreće ka EU. Ognjen Tadić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, smatra da će kriza u Savjetu ministara BiH i entitetskim vladama biti još veća od jeseni i da je rješenje da se izvrše određene promjene u izvršnoj vlasti na svim nivoima. “Potrebno je da lideri stranaka promijene neke svoje ministre koji su loše radili i rade. Međutim, pitanje je imaju li oni snage za to i da li su u mogućnosti ako su im ‘ruke zaprljane korupcijom'”, kazao je Tadić.

Milica Marković, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da će se kriza samo produbljivati kako se izbori budu primicali, da se ova aktuelna koalicija na nivou BiH već raspala, te da je to i obznanjeno odbijanjem izvještaja o radu Savjeta ministara BiH. “Nažalost, koalicioni partneri će, kako se izbori približavaju, sve više govoriti jedni protiv drugih, okrivljavaće jedni durge za neuspjehe”, kazala je Markovićeva. Govoreći o  zahtjevima EU prema BiH, Markovićeva je ocijenila da  je došlo do retrogradnje, te da je upitnik Evropske komisije na marginama i da BiH neće ispuniti ni druge zahtjeve koje je pred nju postavio sam komesar Johanes Han. S njom se slaže Damir Bećirović, poslanik DF-a, koji ističe da se koalicija na državnom nivou već davno raspala. “Zajedno su samo na pozicijama koje su uzeli da bi uhljebili svoje kadrove.

Nema uslova da BiH ispuni nijedan uslov iz MAP-a, a niti da prevede upitnik”, smatra on. I Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kaže da ne očekuje da će jesenas zavladati neka velika ljubav između partnera u vlasti na nivou BiH, te je siguran da će se kriza nastaviti. “Koalicija se raspala, samo im još niko nije javio. Takođe, ne vjerujem da ćemo ispunuti  bilo koji  uslov  EU”, kazao je Magazinović. Njegov kolega iz SBB-a Mirsad Isaković ističe da koalicija ima svoju svrhu ako ima rezultata. “Rezultata nema, pa onda nema ni svrhe koalicije”, kaže on i naglašava da je SBB uvijek bio za reformske zakone. “Zastoj na evropskom putu nastaće i zbog toga što međunarodna zajednica traži dubinsku analizu telekom operatera u FBiH, a nema volje da se to uradi. Drugi problem je Izborni zakon, ako to prevaziđemo, uspjeli smo”, kazao je Isaković.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i potpredsjednik SDA, smatra da je u interesu svih političkih aktera da se  politička kriza ne produbljava i da se snažnije krene u evroatlantske integracije. “Ukoliko svi shvate da treba da radimo u interesu građana, a ne da se bavimo jeftinom politizacijom, ići ćemo naprijed i uspjećemo ispuniti očekivanja građana, ali i EU”, rekao je Džaferović. Zdenka Džambas, delegat HDZ u Domu naroda BiH, mišljenja je da su problemi na relaciji SDA – SBB lične prirode i da su na relaciji dva lidera, ali je, kako tvrdi, isto tako ubijeđena je da će SBB podržati reformske zakone. “SBB neće podržati Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predstavnički dom BiH nema snage ni glasova da zadrži Vijeće ministara. Međutim, priča u Domu naroda je potpuno drugačija.

Vijeće ministara će ostati i ta priča o nepovjerenju će završiti u Domu naroda”, kaže Džambasova. Ističe da je optimista i da vjeruje da će se obaveze koje je EU stavila pred BiH ispoštovati i da će svi oni koji su odgovorni ostaviti razmirice  na stranu i krenuti raditi.

Mirsad Isaković

Koalicija ima svrhu ako ima rezultata, a rezultata nema, pa onda nema ni ona svoju svrhu

Damir Bećirović

Zajedno su samo na pozicijama koje su uzeli da bi uhljebili svoje kadrove

Saša Magazinović

Neće zavladati neka velika ljubav između partnera u vlasti na nivou BiH

Milica Marković

Koalicioni partneri će sve više okrivljivati jedni druge za neuspjehe

Šefik Džaferović

Ukoliko se ne bavimo jeftinom politizacijom, ići ćemo naprijed i uspjećemo

Zdenka Džambas

Vjerujem da će svi oni koji su odgovorni ostaviti razmirice na stranu i krenuti raditi. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,