Nedjelja, 18. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Policija USK-a izvršila pretres u prihvatnom centru Bira

Pripadnici Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) danas su izvršili pretres privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću. U ovoj preventivnoj akciji učestvovalo je 220 policijskih službenika, a pronađena je veća količina hladnog oružja, noževa i metalnih šipki.

-Jučer je u bihaćkom naselju Hatinac došlo do međusobnog sukoba migranata, u kojem je jedno lice povrijeđeno hladnim oružjem. Prema njegovoj izjavi, napala ga je grupa njemu nepoznatih lica, koja također borave u prihvatnom centru Bira. U velikoj Kladuši smo evidentirali pokušaj teške krađe i provale u privatni objekt. Te i slične situacije uslovile su pooštrovanje mjera sigurnosti i preventivnu akciju u Biri. Cilj akcije je bio pronalazak predmeta koji mogu poslužiti za povređivanje osoba i predmeta koji potiču iz krivičnih djela. U tome smo i uspjeli – istakao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova USK Ale Šiljdedić.

Dodao je da će se ovakve akcije nastaviti provoditi, kao i kontrola dolaska novog broja migranata na područje ovog kantona, a sve kako bi se sigurnosna situacija nastavila držati pod kontrolom.

-Sigurnosno stanje na području kantona je povoljnije u odnosu na ljetni period. Nema teških krivičnih djela, koja bi mogla izazvati uznemirenost javnosti. Najveći broj krivičnih djela koja su počinili migranti odnose se na imovinske delikte: provale, krađe u trgovačkim objektima i provale u porodične kuće. Registrovano je 77 takvih krivičnih djela u prošloj godini, dok je 15 krivičnih djela izvršeno prema migrantima – kaže Šiljdedića.

S obzirom na preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta, ponovljeno je da će se svi migranti i izbjeglice uz konsultacije s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) nastojati odvratiti od ulaska u Unsko-sanski kanton i vraćati na mjesto polaska. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,