Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Policija u BiH na tragu stotinama kriminalaca, otkrili ih kroz aplikaciju Sky

Preuzmite sliku

Razbijanje organiziranih kriminalnih skupina u Bosni i Hercegovini počelo je uz saradnju s Europolom.

Gotovo dvije hiljade osoba iz Bosne i Hercegovine koristilo je mrežnu aplikaciju Sky i kriptirane telefone za dogovore o počinjenju krivičnih djela, no svi oni sada će biti identificirani nakon probijanja njene zaštite i već su uslijedila hapšenja, ustvrdio je u srijedu ministar unutarnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Dragan Lukač.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao kako su uhapšena 19 pripadnika organizirane kriminalne skupine s područja istočne Bosne, koja su provedena u utorak, upravo rezultat otkrivanja tragova u aplikaciji Sky. Sve uhapšene tereti se za ilegalnu trgovinu narkoticima te oružjem i vojnom opremom.

Saradnja s Europolom

“U zadnje vrijeme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Neka hapšenja smo proveli na temelju aplikacija koje su kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. Sky aplikacija se koristi više od deset godina a prema našim podacima u Bosni i Hercegovini je koristilo oko dvije hiljade osoba”, rekao je Lukač.

Ustvrdio je kako je razbijanje organiziranih kriminalnih skupina u Bosni i Hercegovini počelo uz saradnju s Europolom, a traga se, kako je prenijela Hina, i za osobama za koje se opravdano sumnja da su umiješane u niz ubistva u zemlji i regiji.

Poručio je kako će policijske agencije u Bosni i Hercegovini kad-tad doći do svih identificiranih počinitelja kaznenih djela među kojima, kako je potvrdio, ima i policajaca.

“To im neće biti oprošteno”, kazao je Lukač. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje