Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Policija izlazi na ulice: Od Predsjedništva BiH traže veće plate

Preuzmite sliku

Nažalost, Nadrealisti su i ovo predvidjeli prije dvsadeset i više godina

Policija izlazi na ulicew. U većini zemalja, ova rečenica podrazumijeva da vlast naređuje policiji da smiri nerede ili suzbije proteste. Kako smo mi po većini stvari naopaka zemlja, kod nas ova rečenica znači da policija, kao jedna od osnovnih poliga vlasti, ide da protestvuje protiv te iste vlasti.

Odluku o protestima sionio je Savez sindikata policijskih organa BiH, a razlog su plate policajaca.

– Povodom jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da plate uposlenih u policijskim organima ostavi na nivou prethodnih “devet” godina iako je u međuvremenu, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plata, Budžet institucija Bosne i Hercegovine povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili procentualno za 8 posto, Savez sindikata policijskih organa Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu Upravnog odbora na kojoj su razmotrene dalje aktivnosti Saveza, odnosno Sindikata SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su potvrđeni svi zahtjevi koji su prethodno upućeni predsjedavajućem i svim ministrima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te istaknuta potreba da se javnost upozna da vlast svojim odnosom “guši” i “ubija” policijske organe na nivou države, zbog čega će u narednom periodu u skladu sa epidemiloškim mjerama biti organizovan mirni protest ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je ukazano na prazne floskule koje su od pojedinih političara i pojedinih strana prezentirane u medijima kojom prilikom su davali podršku zahtjevima policijskih Sindikata sve do trenutka kada je trebalo dići ruku i založiti se za poboljšanje standarda i uslova rada u policijskih organima, te iskazana zabrinutost obzirom da se nakon organizovanog protesta ispred zgrade Vijeća ministara Bosne i Hercegovine niko od zvaničnika, ni predstavnika vlasti ni opozicije, nije oglasio o zahtjevima Sindikata.

Upravni odbor Saveza je jednoglasno donio odluku o podnošenju krivične prijave protiv odgovornih lica u Vijeću ministara zbog neobjavljivanja Pravilnika o policijskoj uniformi koji je usvojen 2017. godine.

Također, donesena je odluka o formiranju radne grupe koja će pripremiti prijedlog nacrta Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine.

Savez sindikata policijskih organa će se u narednom periodu obratiti ambasadama, članicama PIC-a i OHR-u te iste upoznati sa problemima u policijskim organima od kojih ce se zatražiti da obezbijede donaciju u vakcinama protiv Covid-a koje nisu obezbijeđene od organa vlasti, navodi se u saopćenju policijskog sindikata.

Nakon ovakve najave, postavlja se pitanje ko će rastjerivati policiju ako dođe do nereda.

Nažalost po sve nas, Nadrealisti su predvidjeli i ovakva dešavanja. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,