Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policija: Bez proslave Nove godine na trgovima, platoima, kafićima, hotelima…

Preuzmite sliku

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva organizovao je sastanak sa policijskim komesarima svih kantona u cilju planiranja i provođenja mjera koje bi spriječile kršenje Naredbi kriznog štaba i time izbjegli pogoršanje epidemiološke situacije usljed proslave predstojećih praznika, saopćeno je danas iz MUP-a SBK.

Kako je navedeno u saopćenju, s obzirom na to da je donesena Naredba kriznog štaba kojom se zabranjuje organiziranje proslave dočeka Nove godine, dogovorene su i biće provedene odlučne mjere na sprečavanju pokušaja organiziranja dočeka Nove godine, kako na otvorenim prostorima – trgovima, platoima zimskih centakafra i slično, tako i u zatvorenim prostorima – ugostiteljskim objektima, hotelima, planinarskim i društvenim domovima i drugim potencijalnim lokacijama.

”Sve planirane mjere provodit će policijski službenici MUP-a SBK/KSB Travnik uz aktivno učešće inspektora Ministarstva zdravlja i Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, te predstavnika Službe za poslove sa strancima.

Upozoravaju se svi potencijalni organizatori takvih okupljanja da će protiv istih biti podnošeni prekršajni nalozi, a u najtežim slučajevima Kantonalnom tužilaštvu Travnik biće podnesen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog prenošenja zarazne bolesti. Ukoliko se pak bude procijenilo da će se nastaviti sa činjenjem takvog prekršaja ili krivičnog djela, odnosno ukoliko ne postupe po naredbi službenih osoba, takvi pojedinci će biti lišeni slobode.

Također, ovom prilikom želimo podsjetiti građane da je Naredbom kriznog štaba zabranjeno kretanje u periodu od 23,00 do 05,00 sati, te će policijski službenici sankcionisati svaku osobu koja se u tom periodu zatekne u gradskom, prigradskom ili planinskom području. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira Srednjobosanskog kantona za počinioce takvih prekršaja propisuje novčanu kaznu u iznosu od 300 KM”, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Iz policije su zamolili sve građane da se pridržavaju propisanih mjera, jer će samo na taj način spriječiti dalje širenje epidemije i omogućiti da se što prije izborimo sa ovom teškom bolešću, a ujedno izbjeći moguće sankcije za neodgovorno ponašanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje