Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pokvić pušten iz pritvora, branit će se sa slobode

Adis Pokvić na ispitivanju u policiji priznao da je ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka.

Adis Pokvić pušten je da se brani sa slobode, nakon što je na kući svoje porodice i automobilima parkiranih u dvorištu, među kojima je i njegov automobil, 5. avgusta ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka kao i poruke koje veličaju genocid u Srebrenici.

Ta vijest potvrđena je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog Kantona za Novinsku agenciju Patria.

Napisano je: “Neće balija ostat”, “Nož, žica, Srebrenica”, “Biće još Srebrenica”, “Uskoplje balije”… Također su iscrtani kukasti križevi, pokazali su snimci na društvenim mrežama.

Kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora

Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije, gdje živi u posljednje vrijeme.

Na ispitivanju u policiji priznao je da je ispisao poruke, čime je počinio krivično djelo iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

S obzirom da je došlo do izmjena Krivičnog zakona FBiH, za to djelo predviđena je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Predviđena kazna za to dijelo ranije je bila od jedne do pet godina zatvora.

“Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, navodi se u Krivičnom zakonu FBiH koji je izmijenjen 2016. godine.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužiteljstvu.

Incident je unio nemir među stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,