Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pokrivenim djevojkama u Zvorniku prijetili klanjem!

Preuzmite sliku

Grupi pokrivenih djevojaka je u Zvorniku prijećeno klanjem, što je samo jedan od stravičnih poruka i incidenata u posljednje vrijeme upućenih Bošnjacima ovog kraja, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, tri osobe su kod Riječanske džamije djevojkama, obučenim po islamskim propisima, uputili više provokacija, od kojih je najstrašnija: „Da je satare dobre pa sve poklat’!”

Povodom učestalih incidenata u Zvorniku, uperenih protiv povratnika i objekata Islamske zajednice u tom gradu, Muftijstvo tuzlansko izdalo je saopćenje za javnost u kojem se kaže da je u užem gradskom području Zvornika u posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko incidenata, koji su uznemirili muslimane u tome gradu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prvi se dogodio kada je pred vratima Riječanske džamije (u centru grada) razbijena pivska boca. Nakon toga pretučen je mladić bošnjačke nacionalnosti, a još uvijek je svježe sjećanje na nedavno ubistvo Ahmeta Hasanovića u Kozluku – navode iz Tuzlanskog muftijstva.

Osim toga, u utorak 6. maja, također ispred Riječanske džamije, nepoznati mladić je verbalno napadao i vrijeđao učenike Behram-begove medrese iz Tuzle, koji su u Domu omladine izvodili vjersko-kulturni program, dok su istoga dana trojica izgrednika s parkinga iza ove džamije djevojkama, obučenim po islamskim propisima, uputili više provokacija, od kojih je najstrašnija: „Da je satare dobre pa sve poklat’!”

Posljednji incident se dogodio kada su NN osobe jajima oskrnavile šehidsko spomen-obilježje u dvorištu Riječanske džamije – ističu iz Muftijstva.

Muftijstvo tuzlansko osuđuje ove incidente, koji unose nemir među muslimane u Zvorniku, i izražava svoju zabrinutost za njihovu sigurnost u njihovome gradu.

Zabrinjava i to što se ovi događaji učestalo ponavljaju u vrijeme kada se približavaju dani u kojima se Bošnjaci ovoga kraja s tugom prisjećaju svojih najmilijih koji su stradali u krvavom ratnom pohodu i kada će se dostojanstveno i mirno klanjati još jedna zajednička dženaza i izvršiti ukop posmrtnih ostataka žrtava zločina na području Zvornika – istaknuto je.

Muftijstvo poziva vlasti u Zvorniku i ostale nivoe vlasti da ulože napore da se ovakvi događaji preduprijede i da i muslimanima osiguraju mir i sigurnost u ispunjavanju njihovih osnovnih ljudskih prava. Također, Muftijstvo izražava nadu da će odgovorni ljudi u Zvorniku, i to u svim njegovim institucijama, preduzeti potrebne mjere da se ukupna situacija u gradu i okolini stabilizira i da svi građani žive u miru i sigurnosti, stoji na kraju saopćenja za javnost Muftijstva tuzlanskog, prenosi NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,