Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pokretnje važnih projekata između Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić razgovarali su o pokretnju važnih projekata koji bi se mogli zajednički realizirati, ocijenio je Domić nakon susreta.

Projekti se vežu uz obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, razvoj gospodarstva, ali je dominirala i tema u vezi s obilježavanjem 70. godišnjice izgradnje željezničke pruge Brčko – Banovići kao simbola ovog kraja. Imajući u vidu da je Brčko Distrikt nezaobilazna karika u tom lancu događaja koji se obilježava koncem godine, razrađivali smo način i model njegovog organiziranja. Zainteresirani smo za unapređenje saradnje na razinama privrednika i resornih ministarstava kako bismo ovaj prostor, koji je uistinu ekonomski jedinstven, mogli iskoristiti za dobrobit stanovnika Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona” – izjavio je Domić.

Napomenuo je da je Brčko Distrikt prije rata bio u sastavu šire tuzlanske regije i da te poveznice još postoje.

Dosadašnja saradnja na kulturnom, sportskom i privrednom planu ocijenjena je uspješnom, iako je bila bez institucionalne podrške te je izraženo očekivanje da će institucije sistema dati doprinos.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je da su razlozi posjete zapravo nastojanja da se definiraju oblasti suradnje između Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona, koja već postoji na privrednoj, kulturnoj i sportskoj razini, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonlanih organa u Tuzli.

Zaključili smo da je za stvaranje institucionalnog okvira u narednom vremenu tu saradnju potrebno potpomoći i s naše strane odnosno kroz instituciju Kantona i Brčko Distrikta. Dogovorili smo da zajednički u narednom periodu pokušamo lobirati kod nadležnih institucija da se što prije pokrenu aktivnosti kod javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH na animiranju ovog poduzeća i svih relevantnih subjekata koji se bave cestovnom infrastrukturom, a u vezi s realizacijom projekta autoceste Tuzla – Orašje, koja na najkraći mogući način povezuje Tuzlanski kanton sa Europskom unijom” – naglasio je Gutić.

Tokom sastanka dogovoreno je organiziranje sastanka predstavnika dviju privrednih komora radi stvaranja novih i jačanja postojećih poslovnih veza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje