Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pokret za državu nema podršku Stranke za BiH: “Izgubili su svrhu i legitimitet”

Preuzmite sliku

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se saopštenjem u kojem navode da se ograđuju od svih aktivnosti Pokreta za državu (PZD). Kao razlog navode to da “Pokret kakav je zamišljen prilikom osnivanja već odavno ne postoji”.

“Zbog apsolutne dominacije jednog naroda u svim strukturama života bh. entiteta RS, prilikom uspostavljana PZD-a, ideja je bila da se sve državotvorne snage ujedine i djelimično poprave multietničku sliku u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno su Bošnjaci povratnici ugroženi jer se negira njihov jezik, izvrgava ruglu njihova vjera, onemogućava zapošljavanje u entitetskim institucijama i tako dalje”, navode iz ove stranke.

Dodali su da je svaka tačka Sporazuma po kojem je formirana koalicija „Pokreta za državu“ prekršena i pogažena.

“Posebno je ponižavajuće biranje Srebrenke Golić za predsjednicu Vijeća Naroda u Skupštini RS iz reda bošnjačkog naroda, na prijedlog SNSD-a a podržana od pojedinaca iz Pokreta za državu. Kao zahvalnicu za izbor na tu poziciju, Srebrenka je stajala u prvom redu na militantnoj paradi povodom neustavnog 9. januara zajedno sa negatorima genocida i rušiteljima Bosne i Hercegovine”, napisali su.

U zaključku su naveli kako je ova stranka na vrijeme prepoznala da je PZD izgubio svrhu i legitimitet te zbog toga već odavno ne učestvuju, niti će učestvovati u njegovom daljem radu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje