Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pokrenuta peticija za zaustavljanje prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”

Preuzmite sliku

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada uvažavajući mišljenje velikog broja pojedinaca, organizacija i zajednica, prijatelja istine i pravde u svijetu, je pokrenuo peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”, kanadskog autora Borisa Malagurskog.

Cilj peticije je upozoriti političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak svijeta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini. Film negira genocid ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma su usvojile rezolucije kojima se prizna genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida. Ako se film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

“Kad su ugroženi istina i pravda onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svijetu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,