Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Pokazna vježba na Modracu: Spašavanje ribara tokom nevremena (FOTO)

Zajedničkim naporima danas su na obali jezera Modrac u Lukavcu Peta pješadijska brigada Oružanih snaga BiH, lukavački Crveni križ i Civilna zaštite Lukavac, izveli pokaznu vježbu spašavanja civila u vanrednim situacijama, a vježbi su prisustvovali vojno-diplomatski predstavnici akreditirani u Bosni i Hercegovini.

Prema planiranom scenariju vježbe, tokom snažnog nevremena, uprkos upozorenjima iz lukavačke Civilne zaštite, grupa nesavjesnih ribara isplovila je čamcem, a tokom plovidbe čamac je oštećen udarom u stub žičare.

Tada su alarmirane službe spašavanja, koje su uspješno evakuirale troje ljudi, od kojih je jedna osoba sanitetom odvezena u najbližu bolnicu.

˝Radimo svakodnevno na terenu i ovo je bio samo jedan mali prikaz, a naš najveći problem je materijalni nedostatak. Nedostaju sredstva za nabavku opreme koja bi prevashodno zaštitila naše vojnike, koja bi nam dala daleko veće mogućnosti da što kvalitetnije radimo na terenu. Ovako sa skromnim sredstvima nastojimo postići najbolje rezultate, kao što smo mogli vidjeti tokom zadnjih požara. Mjesec i po gorio je jug Bosne i Hercegovine, gdje je dosta pripadnika Oružanih snaga učestvovalo u gašenjima˝, izjavio je general major Dragan Vuković, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH.

Brigadni general Kenan Dautović pohvalio je saradnju sa Općinom Lukavac i istaknuo da bi, prema njegovom mišljenju, ona trebala biti primjer saradnje između Oružanih snaga BiH i lokalne zajednice.

Edin Delić, načelnik Lukavca nije krio da se radi u katastrofalnim uslovima. Iako se značajan dio općine nalazi na obalama Modraca i rijeke Spreče, te da se nakon svake veće kiše strahuje od poplava, Delić je naveo da je oprema zastarjela, te da se neki čamci nisu koristili četiri godine.

˝U ovom lijepom i sunčanom danu, ovo izgleda kao igra, ali ovo je mnogo više od igre. Živimo na ugroženom terenu i bez podrške vojske ne možemo se kvalitetno organizirati. Prema mojoj procjeni, radimo na deset procenata potrebnog kapaciteta i to je dramatično malo i ni blizu adekvatnog˝, izjavio je Delić i dodao da je raspisan konkurs za rezervni sastav Civilne zaštite Općine Lukavac. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,