Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pojašnjene iz Ureda predsjednika Slovenije: Zašto je Pahor pitao da li je moguć mirni razlaz u BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njene teritorijalne cjelovitosti, evropske perspektive i mirnog razvoja što uvijek dosljedno naglašava, saopćeno je iz Ureda predsjednika Slovenije.

Navode da je predsjednik Pahor zagovornik BiH, njenog terotorijalnog integriteta, evropske perspektive, što uvijek naglašava.

Također, predsjednik Slovenije želi da BiH čim prije postane dio Evropske unije, navedeno je u saopćenju.

– Pahor dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa ka širenju Europske unije koje bi uključivalo također BiH koja ima sa EU trenutno najslabije formalne veze – kaže se u saopćenju.

Pahor redovno ističe da je protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. Predsjednik Slovenije je, naglašavaju, zbog zabrinutosti o tome pitao svoje sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

Komšić potvrdio da je Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u BiH

Predsjednik Pahor je o tome govorio i javno prilikom obraćanja Sobranju Republike Sjeverne Makedonije, 25.9.2020: “Pri tome bi naglasio svoju ocjenu koja je važna, ukoliko je tačna: ako ne dođe do proširenja Evropske unije ili proširenje bude dosta kasnilo, u toj regiji će se polako pojaviti teza da raspad bivše Jugoslavije još uvijek nije završen i da je potrebno umjesto postojećih granica uvažiti etničke granice. Iz historijskog iskustva znamo da je veoma malo mogućnosti da takav proces prođe mirnim putem i bez konflikata koji bi mogli šire zahvatiti i sigurnost te stabilnost u Jugoistočnoj Evropi. Zato sam već više puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje koje zahtjeva i od Evropske unije da razmisli o boljoj strategiji”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Pahor u svjetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brijunski proces, očekivan u maju, zaključili su iz Ureda predsjednika Slovenije. (Faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,