Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pojačati mjere prema osobama koje ugrožavaju sigurnosti saobraćaja

Preuzmite sliku

Mjerodavni policijski organi trebaju pojačati mjere prema povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka, održanog u Novom Travniku, na kojem se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u tom gradu.

Uz općinskog načelnika, sastanku su prisustvovali predstavnici županijskog MUP-a, Centra za socijalni rad Novi Travnik, Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK-a, inspektori u Ministarstvu gospodarstva SBK-a, članovi Vijeća za sigurnost prometa Općine Novi Travnik i članovi Općinskog štaba civilne zaštite.

Sudionici sastanka uputili su sugestiju MUP-u SBK-a da, u saradnji s općinama u tom kantonu, ubrza aktivnosti postavljanja video kamera, a građani su pozvani da policiji prijave osobe za koje imaju saznanja da voze u alkoholiziranom stanju, kao i da prijave i sve druge uočene pojave kršenja zakona.

Od Ministarstva pravosuđa i uprave SBK-a zatraženo je da pokrene inicijativu izmjena i dopuna zakona, s ciljem pooštravanja kaznene politike i učestalijeg izricanja disciplinskih mjera obveznog liječenja od ovisnosti počiniteljima kaznenih djela koji su kaznena djela počinili pod utjecajem droge.

“Sugeriramo nadležnim federalnim institucijama da odmah pokrenu procedure za izmjene i dopune zakona koji reguliraju smještaj duševno bolesnih osoba u ustanove koje vode brigu o takvim osobama”, jedan je od zaključaka sastanka.

Od mjerodavnih županijskih institucija traži se formiranje kantonalnog vijeća za sigurnost saobraćaja i pokretanje procedure izrade strategije sigurnosti prometa.

“Tražimo od svih mjerodavnih institucija da ubrzaju proces izgradnje dionice brze ceste Lašva-Nević Polje te zahtijevamo da mjerodavna inspekcija kontinuirano radi na suzbijanju proizvodnje i stavljanja u promet alkoholnih pića i duhanskih prerađevina koje nemaju certifikat o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda”, istaknuto je na sastanku.

Vijeće za sigurnost prometa Općine Novi Travnik zaduženo je da u roku od 15 dana uradi analizu stanja prometne signalizacije na području Novog Travnika te da predloži mjere za poboljšanje sigurnosti saobraćaja u tom gradu.

Sudionici sastanka sugerirali su Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK-a da u nastavne planove uvede izučavanje prometne kulture i sigurnosti prometa.

Sastanak, posvećen sigurnosti u prometu, održan je sedam dana nakon što je u saobraćajnoj nesreći poginula 30-godišnja Azra Hajrić i njena devetogodišnja kćerka, dok je troje djece povrijeđeno.

Njih je automobilom udario 34-godišnji Nermin Rustempašić koji je, u trenutku nesreće, imao više od tri promila alkohola u krvi.

Rustempašić je nakon prometne nesreće priveden, te mu je Kantonalni sud odredio jednomjesečni pritvor. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,