Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte ljepote čarobnog Jajca kroz četiri godišnja doba

Preuzmite sliku

Jajce je bosanskohercegovački grad koji ima izrazito bogatu historiju. Isto tako, obiluje prirodnim ljepotama koje bez daha ostavljaju svakoga ko ga posjeti.

Grad Jajce je izgrađen u 14. stoljeću. Njegov utemeljitelj je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je bio jedna od najutjecajnijih ličnosti srednjovjekovne Bosne. On je sagradio Jajačku tvrđavu, jednu od najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti naše države.

Jajce s ponosom nosi naziv kraljevski grad zato što je tu u Crkvi svete Marije krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Naravno, treba spomenuti i da je 29. i 30. novembra 1943. godine u Jajcu održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a. Tada je donesena odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.

Nakon Drugog svjetskog rata Jajce je postalo jedno od najznačajnijih turističkih i industrijskih centara u Jugoslaviji. Nažalost, tokom posljednjih ratova doživio je teška razaranja.

Gradsko jezgro Jajca je 2008. godine nominovano za uvrštavanje na Listu kulturne baštine UNESCO-a. Međutim, kandidatura je povučena, ali se razmišlja o ponovnom pokretanju procedure.

Fotograf Amir Bašimamović nastoji prikazati ljepote rodnog grada. Prikupio je arhivske snimke iz 2017., 2018., 2019. i 2020. godine i prikazao kako Jajce izgleda tokom svih godišnjih doba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,