Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako se rudari pripremaju za dugu noć: Iskoristili kartone kako bi se zagrijali

Preuzmite sliku

Veliki broj rudara večeras će ostati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i napolju i na hladnoći dočekati jutro.

Pogledajte kako se rudari pripremaju za dugu noć. Ipak, veliki problem predstavlja to što mali broj njih imaju deke ili bilo šta što bi ih moglo zagrijati. Neki su čak iskoristili i kartone kako bi se na bilo koji način mogli zagrijati. Danas ranije su rudari izjavili da se nadaju da će se građani Sarajeva solidarisati i pomoći im u vidu hrane, pića ili deka, vreća za spavanje i bilo kojih drugih potrepština koje im mogu pomoći da izdrže noć vani na hladnom.

Ipak, kako kažu, ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni. Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja. Rudari danas od 11:00 sati protestuju ispred Vlade FBiH tražeći uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM, piše N1

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH danas je među masu sišao okružen specijalcima koji su ga štitili, međutim, taj prizor je dodatno razljutio rudare koji su odbili i da ga saslušaju.

Skup je bio dozvoljen do 18:00 sati, međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo su za N1 potvrdili da oni neće reagovati po isteku tog roka te da će pustiti rudare da budu pred zgradom Vlade FBiH i obezbijeđivati ih sve dok su protesti mirni i nenasilni.

Takva situacija je i zabilježena nešto kasnije, pa su tako na terenu prisutne policijske snage koje obezbjeđuju skup velikog broja rudara koji je i dalje te će ostati pred zgradom Vlade FBiH. Važno je napomenuti da su svi uposleni u Vladi FBiH napustili tu zgradu, ali kako su naveli rudari oni će ih dočekati kada ujutro krenu na posao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,