Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogledajte kako je Mektić odgovarao na pitanja novinarke (VIDEO)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovo je imao “sukob” sa novinarima i to nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Međunarodne organizacije za civilnu odbranu.

Nakon dodjele priznanja zaslužnim spasiocima iz BiH, novinari su ministra sigurnsoti BiH pitali o hapšenju lidera SBB-a Fahrudina Radončića, pritiscima na Sud i Tužilaštvo BiH te ko bi mogao biti sljedeći među osobama koje obavljaju javne dužnosti.

Mektić nije htio odgovarati na pitanje o hapšenju Radončića, ali ni o predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, već je zatražio od novinara da se informišu prije postavljanja takvih pitanja, s obzirom da te stvari, kako je istakao, nisu u njegovoj nadležnosti.

Kako mene pitati ima li istraga protiv Dodika? Pa nema smisla da to mene pitate. Imate Tužilaštvo, zovnite tamo i pitajte tamo. Nema smisla da pitate mene. To bi bilo isto kad biste sreli nakog građanina na ulici i pitali da li ima saznanja da li se vodi istraga protiv te i te osobe“,kazao je Mektić.

Burno je reagovao i na pitanje o hapšenju Dautbašića:

“Kakva su to pitanja? Ko je hapsio Bakira? Poznajete li elementarne stvari kako funkcioniše jedna koliko-toliko pravna država? Znate li da postoji zakonodavna, izvršna i sudska vlast? Znate li ko može uhapsiti? Pitate me da li sam uhapsio Bakira Dautbašića? Vi ili nemate elementarne znanja o toj situaciji ili želite ovdje da učestvujete u tom realityju koji ste započeli“, odgovorio je Mektić na pitanje novinarke RTRS-a.

Vidite čime se vi bavite. To je tužno i žalosno da ne možete sami sebi odgovoriti. Ja vas razumijem, vi za tu platu morate… Ali, dajte držite minimum dostojanstva, imate li neko ljudsko dostojanstvo? Informišite se o osnovnim elementarnim stvarima na kojima funkcioniše pravna država i pravosuđe“, odgovorio je Mektić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje