Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgledaju trikovi na užetu između nebodera u Sarajevu

Preuzmite sliku

U Sarajevu je ovih dana boravio Jaan Roose, ekstremni sportista poznat po svojim video uradcima koje realizuje širom svijeta, a u kojima hoda po užetu izvodeći trikove od kojih zastaje dah.

Za snimanje svog najnovijeg projekta Estonac je odabrao glavni grad BiH, odnosno jedan od njegovih vizualno najprepoznatljivijih simbola – Uniticove nebodere, popularne „Momu i Uzeira“

Za potrebe snimanja, između sarajevskih tornjeva blizanaca postavljeno je uže dugo 28 metara, što je prilično duže od uobičajenog za ove uslove. Neboderi su visoki 97 m, a Jaan je između njih prelazio na visini od oko 80 m. Na toj visini obično se koristi uže dužine od 15 do 21 m (maksimalno 25 m).

 • Dodatni metri su dodatni izazov, jer se uže ponaša drugačije, što iziskuje više znanja i fokusa.

  “Na ovim visinama uvijek postoji jedan specifičan izazov – strah. Drugi faktor su vremenski uslovi. Trenutno ima malo vjetra, što otežava izvođenje nekih trikova, ali to je nešto na što ne možemo uticati”, izjavio je 29-godišnji Estonac.

  Kako kaže, strah je nešto što je uvijek prisutno, ali ga i motiviše:

  “Bez obzira što sam navikao da hodam na visinama, uvijek postoji doza straha. No, to je takođe glavni razlog zašto ovo radim. Volim postavljati izazove samom sebi, i kreirati nešto vizualno impresivno.”

 • Prisjetio se i svog prvog iskustva hoda na visini:

  “Sa strane mi se činilo da imam dovoljno vještine, jer sam hodao i po većim dužinama. Ali, nikada na velikoj visini. Kada sam zakoračio, bio sam jako uplašen. Fizički sam to bio u stanju učiniti, ali ne i mentalno. Kasnije sam naglasak sve više stavljao na mentalni aspekt treninga”, objasnio je Jaan.

  Slackliningom, odnosno hodanjem i izvođenjem trikova na užetu, bavi se 11 godina. Prethodno se bavio parkourom, što je bila odlična podloga za slackline.

 • Trostruki je svjetski prvak, te prvi – i za sada jedini – koji je na užetu uspio napraviti dvostruki salto unazad. Vlasnik je brojnih svjetskih rekorda, a u proljeće 2019. godine osvojio je prvo mjesto na World Slackline Mastersu u Minhenu (Njemačka).

  U nekoliko navrata bio je kaskader u holivudskim filmskim projektima, kao što su “Assassin's Creed” i “Wonder Woman 1984”, a nastupao je i na Madonninoj MDNA svjetskoj turneji.

 • Slacklining podrazumijeva hodanje, balansiranje i izvođenje trikova na traci ili „gurtni“ širine 2 do 5 cm. Od klasičnog hoda po žici razlikuju se i po tome što je traka dosta manje zategnuta, kako bi se postigla veća fleksibilnost i omogućilo lakše izvođenje trikova.

  Pogledajte kako je izgledala Jaanova šetnja između nebodera na ovom LINKU.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje