Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgledaju šatori za karantin na graničnim prelazima BiH

Preuzmite sliku

Na graničnim prelazima BiH postavljaju se šatori koji će poslužiti kao karantin za izolaciju za sve one koji ulaze u državu, kao jedna od mjera borbe protiv širenja korona virusa.

Prema odluci bh. vlasti, u karantin će na 14 dana biti smješteni svi državljani BiH koji dođu u zemlju uprkos pozivima zvaničnika da ostanu u zemlji u kojoj se nalaze. Ova odluka donesena je nakon zaključka da postoje neodgovorne osobe koje ne poštuju rješenja o kućnoj izolaciji i kretanjem olakšavaju širenje korona virusa.

  • Na Graničnom prelazu Gradiška preduzete su mjere za sprečavanje širenja korona virusa. Za vrijeme posjete ekipe Anadolije ovom prelazu između BiH i Hrvatske, nalazio se i autobus iz Slovenije, u kojem se nalaze građani BiH iz više opština, a u najvećem broju iz Prnjavora.

  • Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, ranije danas rekao je da oni ne smiju napustiti autobus, za kojeg je planirano da bude sproveden do zdravstvene ustanove gdje će putnici biti testirani na prisustvo korona virusa. Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja korona virusa u posebnim objektima za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inostranstva donijelo je Predsjedništvo BiH.

    Predsjedništvo BiH je ovlastilo ministra obrane BiH da unutar BiH, na zahtjev nadležnih institucija na nivou BiH, entitetskih institucija i institucija Brčko Distrikta BiH može angažovati i upotrijebiti neborbena materijalna i tehnička sredstva Oružanih snaga BiH sa pripadajućim personalom za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja korona virusa. Ovlaštenje za angažovanje Oružanih snaga BiH važi 30 dana.

    Inače, kako je najavljeno karantin bi kao mjera trebao profunkcionisati do subote najkasnije. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje