Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju 96 pripadnika boračke populacije u TK

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović TK danas su potpisali ugovore sa korisnicima sredstava u okviru Programa zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije i članova njihove porodice.

– Zvanično je okončan projekt poticaja zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta koji je bio usmjeren ka boračkoj populaciji, a za što je Vlada planirala ukupno 1,3 miliona KM. Od ovog iznosa, za projekte samozapošljavanja je predviđeno 700 hiljada KM, dok je za projekte zapošljavanja planirano 600 hiljada KM. Ovo će rezultirati otvaranjem 96 novih radnih mjesta za borce ili članove njihovih porodica – rekao je ministar Ahmetović.

Pojašnjava da pavni subjekti kojima su odobrena sredstva imaju obavezu da prime i najmanje 24 mjeseca u radnom odnosu zadrže određeni broj osoba, a fizička lica kojima su odobrena sredstva imaju obavezu da registriraju obrt i time se odjave s evidencije nezaposlenih osoba.

Premijer Hodžić je naveo da TK izdvaja najveća finansijska sredstva za pomoć boračkoj populaciji.

– U odnosu na ukupno planirani budžet, procentualno najveći iznos sredstava se izdvaja za podršku braniteljima i članovima njihovih porodica. To pokazuje našu socijalnu osjetljivost – izjavio je premijer TK. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje