Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podrška Vlade Tuzlanskog kantona boljem pozicioniranju pčelarstva

Preuzmite sliku

Stanje u oblasti pčelarstva na području Tuzlanskog kantona, te izazovi s kojim se svakodnevno susreću pčelari, bile su teme današnjeg sastanka predsjednika Saveza udruženja pčelara TK Muradifa Kalesića i predsjednika Pčelarskog društva “Nektar“ Šefika Čivića s premijerom TK Begom Gutićem.

Na području TK postoji oko 20.000 pčelinjih košnica uz oko 7.000 neregistriranih košnica čiji vlasnici se pčelarstvom bave amaterski i iz hobija.

,,Ovaj broj košnica značajan je potencijal, posebno ako se uzme u obzir da je pčelarstvo registrovano kao stari i tradicionalni zanat, što je, s obzirom na niža izdvajanja u slučaju registriranja obrta, svojevrstan poticaj razvoju ove oblasti”, rekao je predsjednik Kalesić.

Ukazao je na problem izumiranja velikog broja pčela, a u čemu značajnu ulogu imaju neplanska i nesistemska zaprašivanja voćnjaka i povrtnjaka, a o čemu pčelari ne bivaju informisani kako bi na vrijeme spriječili izlazak pčela.

Također, na sastanku je bilo govora i o skromnim poticajnim sredstvima koja se sa svih nivoa izdvajaju za pčelare.

Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za izazove s kojim se pčelari i pčelarstvo kao zanat susreću i iskazao spremnost Vlade da pomogne razvoj ovog, veoma bitnog, segmenta obrtništva.

Dogovoreno je da Vlada, u skladu s mogućnostima, pomogne ovogodišnje održavanje Sajma meda i mednih proizvoda “Medena Tuzla“, koji će u septembru biti održan u Tuzli.

Po riječima predsjednika Kalesića i potpredsjednika Organizacionog odbora sajma Čivića, očekuje se da ova manifestacija okupi oko 100 izlagača iz oko 15 zemalja.

,,Imajući u vidu i postojanje Tehnološkog fakulteta u Tuzli, a time i preduslova za detaljnu analizu kvalitete meda, Sajam će doprinijeti da se Tuzla i naša regija pozicioniraju kao lideri u ovoj oblasti u BiH. To je također prilika za promociju naših domaćih proizvoda i afirmaciju zapošljavanja u obrtu”, rekao je premijer Gutić i pozvao pčelare da se aktivno uključe u pripremu i donošenje programa poticaja u poljoprivredi, a Vlada će dati svoju podršku boljem pozicioniranju pčelarstva u okviru tvog programa, saopćeno je iz Vlade TK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje