Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podrška Vlade TK organizacijama koje pomažu migrantima

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović razgovarao je danas s predstavnicima Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” o projektima pomoći koju ova organizacija pruža povratnicima, socijalno ugroženim osobama i migrantima.

Međunarodni forum Emmaus od pojave prvih grupa migranata u Tuzli nastoji, u saradnji s Crvenim križom, Merhametom i volonterima, osigurati nužnu pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama.

S obzirom na teške uvjete, a imajući u vidu da kanton nema nadležnost o pitanju migranata, Vlada je odlučila podržati organizacije koje na terenu pružaju pomoć migrantima.

-Povod sastanka je podrška i nesebična pomoć koju daje Udruženje Emmaus, a drugi povod je da je Vlada donijela odluku o dodjeli finansijskih sredstava za pomoć Emmausu u iznosu od 10 hiljada KM za podršku migrantima – rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Admir Hrustanović.

Muamera Džebić iz Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus“ kaže da su predstavnici ove organizacije već tri mjeseca svakodnevno na terenu i migrantima donose topli obrok, napitke, a sada su im najpotrebnije deke, vreće za spavanje i šatori.

Međunarodni forum solidarnosti Emmaus i partnerske organizacije uspjele su za te ljude osigurati i medicinsku pomoć.

-Što se tiče smještaja, danas smo razgovarali s predstavnicima Emmausa i o tome da oni prave dnevne centre gdje se migranti mogu okupati i prehraniti te da će imati i podršku Vlade TK – dodao je ministar Hrustanović

Osim toga, razgovaralo se i o pomoći koju ova organizacija pruža povratnicima i socijalno ugroženim osobama. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje