Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podrška Turske BiH je od esencijalnog značaja

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadora Republike Turske Sadika Babüra Girgina, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktivnostima nakon posjete članova Predsjedništva Republici Turskoj i bilateralnog sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom te učešća na Summitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Antalijskom diplomatskom forumu. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose, što potvrđuju razmjene posjeta na najvišem nivou i intenziviranje ekonomske saradnje.

Tema razgovora bili su idući koraci na realizaciji projekta autoput Sarajevo – Beograd nakon što je Sporazum o izgradnji autoputa usvojen u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i ratifikovan u Parlamentu Republike Turske, a u skorijem periodu se očekuje i njegova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH. U fokusu razgovora bilo je i provođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercgovine i Republike Turske, koji će stupiti na snagu od 1. augusta ove godine.

Razgovarano je i o projektima koje Republika Turska realizira putem Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) u povratničkim sredinama u Bosni i Hercegovini. Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da je podrška Republike Turske Bosni i Hercegovini od esencijalnog značaja te da Republika Turska predstavlja faktor stabilnosti na Balkanu. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,