Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podjela javnih poslova: Posao od pet miliona KM dogovorili i izvode osuđenici za kriminal

Preuzmite sliku

Načelnik nije bio u zatvoru jer je osuđen uslovno, a Berbić je svoju slobodu platio 34 hiljade KM

Devetog jula 2020. u prostorijama Općine Kiseljak potpisan je sporazum o drugoj fazi izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak i direktor izabrane firme Bar-Floor Kiseljak Valentino Barbić potpisali su sporazum vrijedan 3,1 miliona KM (sa uračunatim PDV-om), piše Žurnal.info.

Potpisnici sporazuma imaju još nešto zajedničko: obojica su pravosnažno osuđeni za kriminal pred domaćim institucijama. Barbić ipak nastavlja dobijati unosne poslove, a Mišurić-Ramljak je na novembarskim izborima ponovo izabran za načelnika Kiseljaka.

Treći potpisnik bio je direktor Doma zdravlja Kiseljak Nino Baban. Baban je vijećnik HDZ-a u Općinskom vijeću Kiseljak.

 • Sloboda plaćena 34 hiljade KM

  Valentino Barbić je bh. biznismen kojeg je Sud Bosne i Hercegovine u septembru 2019. osudio na jednogodišnju kaznu zatvora i novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Nakon što je priznao krivicu, proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal, poresku utaju ili prevaru, zloupotrebu osiguranja, obmanu pri dobijanju kredita, prevaru, krivotvorenje isprave i lažno prijavljivanje.

  Barbić nije odležao zatvorsku kaznu. U decembru 2019., navode iz Suda BiH za Žurnal, izrečena kazna zamijenjena je novčanom. Sloboda je Barbića koštala tačno 34.100 KM. Uz to je platio i izrečenu novčanu kaznu od 60 hiljada KM. Pola godine kasnije dobija posao vrijedan više od tri miliona KM.

  Mladen Mišurić-Ramljak osuđen je 2017. za zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje isprave. Kantonalni sud u Sarajevu kaznio ga je uslovno sa godinu dana zatvora, uz obavezu da dvije godine ne počini novo krivično djelo. Tri godine kasnije dobija novi mandat na čelu Općine.

 • U izgradnju Doma zdravlja uključena je i kompanija Ceste Company iz Kiseljaka. Za prvu fazu radova je od Općine Kiseljak krajem 2019. dobila više od pola miliona KM. Iako je u registru portala akta.ba sada kao vlasnica navedena Jelena Pecirep, uz ovu kompaniju se u medijima redovno veže ime Pere Pecirepa, funkcionera HDZ-a i člana NO Ceste d.d. Mostar.

  Ceste Company od Općine Kiseljak godišnje dobijaju poslove vrijedne stotine hiljada KM.

  Tu ipak nije kraj. Idejni projekat za Dom zdravlja u Kiseljaku radi, ni manje ni više, nego ministar pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona Zoran Marković, za što je njegova firma Perkon energija od Općine Kiseljak dobila oko 45 hiljada KM.

  Ministar sa dvije firme

  O poslovanju dvije firme Zorana MarkovićaPerkon energija i 3N-Kuća već smo pisali. Ministar, sažeto, ima dvije privatne firme, koje od općina i ustanova koje vode kadrovi HDZ-a u BiH dobija izdašne poslove. Njegova privatna firma Perkon energija u novembru i decembru 2018. dobila je dva ugovora od Općine Kiseljak u vezi sa novim domom zdravlja – Izrada glavnog projekta (39 hiljada KM) i Izrada idejnog projekta (6 hiljada KM).

  Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje