Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Podijeljeno mišljenje građana: Da li EU treba da “olabavi” uslove za BiH

Preuzmite sliku

Stanovnici BiH imaju podijeljeno mišljenje o tome da li Evropska unija (EU) treba da “olabavi“ uslove za ulazak BiH u Uniju ili ne – pokazalo je istraživanje banjalučke Agencije “Prime Communications“.

Jednak je procenat (40 posto) onih koji smatraju da uslovi za BiH trebaju da budu blaži i onih koji smatraju da ti uslovi moraju da budu isti kao i za druge zemlje.

Svaki peti ispitanik (19,4 posto) na ovo pitanje nije odgovorio, saopćeno je iz ove agencije.

Da EU treba da zadrži jednake uslove za BiH kao i za druge zemlje smatra 45,1 posto Srba, 41,1 posto Bošnjaka i 27 posto Hrvata.

Također, da EU treba da “olabavi” uslove prilikom prijema BiH u ovaj savez država smatra svaki drugi Hrvat (50,5 posto), 44,1 posto Bošnjaka i trećina Srba (32,7 posto).

Agencija “Prime Communications“ provela je ovo istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine od 5. do 15. aprila 2017. godine za vlastite potrebe.

Ukupno je ispitano 1.500 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje