Utorak, 7. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

764

OPORAVLJENI

68

UMRLI

33
Preuzmite sliku

Podignuta optužnica protiv pet osoba, zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Aktivnosti u predmetu realizirane su intenzivnim radom Tužiteljstva BiH, zajedno sa policijskim djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu- SIPA a uz potporu Granične policije BiH. Ostvarena je značajna međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Abaz Adisa, rođenog 1979. godine u Zenici

2. Topčagić Sumedina zv.“Sume“, rođenog 1988. godine u Gračanici

3. Mahmutagić Admira, zv.“Riks“, rođenog 1981. godine u Doboju

4. Stanišić Denija, rođenog 1992. godine u Zenici

5. Mrkonjić Almira, rođenog 1997. godine u Nirbergu, SR Njemačka

Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili skupini za organizirani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabave i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin, iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi.

U optužnici se navodi da su optuženi, sredinom mjeseca lipnja 2018. godine, organizirali krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge marihuana, iz BiH prema Republici Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prijelazu Brod, prilikom ulaska u R Hrvatsku.

Također, optuženi se terete za krijumčarenje oko 10 kilograma opojne droge amfetamin, koja je sa područja Kraljevine Nizozemske, krijumčarena u BiH, te je sredinom mjeseca avgusta 2018. godine, droga otkrivena i zaplijenjena na ulazu u BiH, na graničnom prijelazu Brod.

Tokom provođenja istražnih operacija, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske, te je jedna osoba povezana sa optuženima, procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,