Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podignuta optužnica protiv Amira Zukića, Mirsada Kukića, Asima Sarajlića i drugih

Preuzmite sliku

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Amira Zukića, sekretara Stranke demokratke akcije (SDA) i još osam osoba za udruživanje radi činjenja krivičnih djela kao što je primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i za protuzakonito posredovanje.

Uz Zukića, optužnicom su obuhvaćeni: Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić,  Esed Džananović, Asim Sarajlić, Mirsad Kukić i Seid Fazlagić.

Prema optužnici, Zukić i Bibić su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili  Senad i Nedžad Trako te Karavdić.

Prema optužnici, oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Zukić koristeći svoj utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

Sarajlić i Kukić, kako se navodi,  terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je također predložilo produženje pritvora Zukiću, Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Karavdiću, Džananoviću i Fazlagiću.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje. (detektor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje