Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podaci Vlade FBiH o broju zaposlenih lažirani, računaju i ljude koji su za mjesec zaradili 20 KM

Preuzmite sliku

Federalna vlada objavila je da je u FBiH zaposleno 25.000 ljudi, i to u posljednjih godinu dana. Vlada Fadila Novalića se hvali ekonomskim rastom i novim radnim mjestima, piše Patria. Pozitivnim ekonomskim pokazateljima hvale se i iz drugog bh. entiteta Republika Srpska.

Nažalost, takvi podaci ni izbliza nisu tačni. Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa otkrio je na konferenciji za novinare u utorak u Sarajevu da je u Bosni i Hercegovini zaposleno 16.000 ljudi, a da su sve brojke o broju zasposlenih preko toga netačne, prenapuhane i zlonamjerne.

Prema podacima Zavoda za statistiku i zavoda za zapošljavanje rast zaposlenosti iznosi dva posto, odnosno ukupno 16.000 više zaposlenih nego prošle godine u ovo vrijeme, odnosno prije donošenja Agende. Svjedoci smo iznošenja vrlo paušalnih, neodgovornih i neutemeljenih izjava o novim radnim mjestima u entitetima, posebno u Federaciji BiH. Odakle ti podaci? Ti podaci dolaze najvišim dijelom iz poreskih uprava. Novih 16.000 radnih mjesta je dobra vijest, ali daleko od onoga što plasiraju vlasti” – rekao je Arapović te nastavio objašnjavati.

Odakle nesrazmjer u informacijama o broju zaposlenih? Nesrazmjer dolazi iz zloupotebe podataka poreskih uprava. Poreska uprava na mjesečnom nivo objavljuje podatke o svim ljudima koji su na bilo koji način imali radni angažman u tom mjesecu, u šta ulaze i ugovori o djelu. Bukvalno ugovori o djelu od 20 KM ulaze u mjesečnu statisku o zaposlenosti u Federaciji BiH. Poreske uprave ustvari daju vladama podatak o obradi poreskih prihoda po osnovu radnog angažmana u tom mjesecu. To obuhvata prosječno 20.000 ljudi, koji svaki mjesec imaju neku vrstu radnog angažmana po ugovoru o djelu. Ti ljudi nisu stalno zaposleni. Oni nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje i ni prema međunarodnim definicijama zaposlenosti, ni prema domaćem zakonodavstu ne ulaze u statistiku zaposlenosti u BiH” – rekao je Arapović.

Dodao je da odgovorno tvrdi da vlade u BiH plasiraju neutemeljene podatke o zaposlenosti i rastu u entitetima posebno u Federaciji BiH, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje