Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pod lupom: Poništiti izbore na biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti

Preuzmite sliku

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom pozvala je Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti, a nadležne organe da sankcionišu odgovorne.

U saopćenju ova koalicija ističe da je ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske dokazalo niz nepravilnosti, zloupotreba i malverzacija na koje Koalicija Pod lupom, kako navode, već godinama upozorava javnost i nadležne institucije.

– Prema nalazima posmatranja izbornog dana i rada Glavnog centra za brojanje za Opšte izbore u BiH 2022. godine, značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala jasno ukazuju na to da je riječ o organizovanom i svjesnom činjenju krivičnih djela s ciljem uticaja na izborne rezultate – upozoravaju iz Koalicije Pod lupom.

Navedene nezakonitosti, podvlače, mogu imati uticaj na izborne rezultate, posebno za potpredsjednike Republike Srpske, kao i na dodjelu mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti gdje postoji i preferencijalno glasanje za kandidate/kinje na listama političkih subjekata.

Koalicija Pod lupom poziva nadležne organe da istraže i sankcionišu sve izborne nepravilnosti i osnove sumnje na krivična djela u vezi izbornih prevara. Neprihvatljivo je, naglašavaju, da se navedene nepravilnosti dokumentuju i dokažu, a da se ne desi ništa kao rezultat toga.

-Kultura nekažnjavanja, koja ohrabruje nalogodavce i počinioce izbornih prevara, mora prestati. Sankcije moraju biti stroge i odvraćajućeg karaktera. Samo na taj način moguće je povratiti povjerenje građana u izbore i jačati integritet izbornog procesa. Sve navedeno još jednom ukazuje na neophodnost unapređenja izbornog procesa u tehničkom smislu. Naredne izbore u BiH ne smijemo dočekati bez skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača, unosa rezultata glasanja na nivou biračkih mjesta, te reforme biračkih odbora – podvlače iz Koalicije Pod lupom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,