Utorak, 25. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Počitelj posjeti 100.000 turista, a zadrže se 30 minuta

Srednjovjekvno naselje Počitelj, svojim položajem, ali posebno svojom historijom i ljepotom, privlači brojne posjetioce. Godišnje ga posjeti 100.000 turista – koji se u njemu zadrže najviše do 30 minuta.

Još uvijek je zadržao svoj orijentalno-mediteranski karakter, uvršten je u nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine, međutim ogorčeni nebrigom vlasti – mještani već godinama upozoravaju da je ovo kulturno-historijsko mjesto prepušteno samo sebi.

Na proširenju uz magistralnu cestu u Počitelju u jutarnjim satim zatičemo veliki broj parkiranih automobila i autobusa. Sahat-kula, Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Svojom historijom i ljepotom, Počitelj privlači brojne posjetioce.

“Upravo sam stigao ovdje, izgleda magično, želim što prije stići do vrha da uživam u pogledu”, kazao  je turista iz Njemačke.

“Krenuli smo u Mostar, pa smo usput svratili ovdje. Ovo je pravo historijsko mjesto, možda više nikad nećemo imati priliku da dođemo pa zato nismo htjeli propustiti ovu priliku koja nam se pružila”, rekla je turistkinja iz Engleske.

Turista ne nedostaje, kažu u Turstičkom društvu Počitelj, no problem je što se vrlo kratko zadrže. Nedostatak sadržaja, tvrde glavni je problem.

“Mi ovdje konstatno imamo iste probleme, vezano i za smještaj ljudi, i za sadržaje koje bismo ponudili, osim razgledanja. Koliko puta smo apelovali na Kulu Gavrankapetanovićeva koja se urušava, ljudi idu gore, penju se, a zidovi se obrušavaju, sve je u ruševnom stanju što je i opasnost za turiste”, istakla je Jadranka Dizdar, predsjednica turističkog društva Počitelj.

Svih problema i neiskorištenih potencijala svjesni su i trgovci,kojima su ulični štandovi glavni izvor zarade. Žale se jer noću nemaju rasvjetu, nemaju javni toalet , česmu, smještaj, odvoz smeća i još mnogo toga. Predlagali su da se ulaz počne naplaćivati te da od tih sredstava uvedu rasvjetu, no odgovor od nadležnih nisu dobili.

“Ovdje nemamo nikakvu prodavnicu, nemamo wc za turiste. Ja sam otvorila wc u svojoj kući za strance”, kazala je Hajrija Dizdar, mještanka i trgovac.

Nekad je bilo sve drugačije priča nam Mirsad Oruč, čija kamena kuća autentičnog izgleda sa gvozdenom halkom na drvenim vratima gleda sa ovog historijskog grada na Neretvu. Njegovo dvorište mamac je za brojne turiste. Priča nam kako u starom dijelu grada živi oko dvadesetak ljudi, koji se mogu baviti jedino turizmom, jer drugog izbora nemaju.

“Međutim potrošnja je jako mala ili nikakva, nisu to turisti potrošači kao što su nekad bili, nekad ih ne bih ni turistom nazvao jer nosaju flaše u rukama, sendvič kupe u prodavnici, prođe brzo na 15-20 minuta kroz Počitelj, uslika se i on je bio u Počitelju”, ispričao je Oruč.

U Počitelju vjeruju u bolje dane. Nadaju se da ovo kulturno-historijsko blago neće ostati zaboravljeno i zapostavljeno od svih. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: