Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Početak radova na sanaciji tunela Ormanica sredinom aprila (VIDEO)

Preuzmite sliku

Radovi na sanaciji tunela Ormanica, na magistralnoj cesti Tuzla-Orašje, trebalo bi da počnu sredinom aprila. S obzirom na to da će tokom petomjesečnih radova saobraćaj kroz tunel biti obustavljen dva mjeseca, čelnici Vlade Kantona, Federalne direkcije cesta, Srebrenika i Gradačca, utvrdili su alternativni putni pravac.

Obilaznica je duga 950 metara, prolazi u dužini od 550 metara kroz Srebrenik, a ostalim dijelom kroz Gradačac.

– Dogovorili smo se i formirali radnu grupu koja će raditi na rješavanju alternativne putne komunikacije koja se nalazi u blizini tunela, dužine 950 metara – rekao je premijer TK-a Jakub Suljkanović.

Obilaznica će se, kako je rečeno, na jednom dijelu ukrštati sa prugom Tuzla-Brčko, stoga je važno da su se određeni detalji usaglasili i sa Željeznicama Federacije.

S obirom na to da se utvrđena obilaznica tunela Ormanica nalazi na teritorijama Srebrenika i Gradačca, lokalne zajednice su iskazale spremnost da pruže podršku u pogledu asistencija geodetskih službi, te izdavanja potrebnih dozvola.

– Bitno je da je usvojeno ponuđeno idejno rješenje, koje će projektnu formu dobiti u narednih deset dana – rekao je načelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Modernizacija tunela Ormanica dio je Projekta ”Modernizacija cesta u Federaciji” koje provodi JP Ceste Federacije BiH.

U okviru ovog projekta, osim tunela Ormanica, na području Tuzlanskog kantona trebalo bi da bude sanirana i takozvana ”crna tačka” u naselju Husino na ulazu u Tuzlu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,