Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počeo sastanak o planu vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH

Preuzmite sliku

Počeo je sastanak povodom početka aktivnosti vakcinacije protiv COVID-19 na kojem učestvuju predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Nakon uvodnih izlaganja, odnosno predstavljanja Plana za vakcinacijuc protiv Covid-19 i Komunikacijskog plana, najavljeno je održavanje inicijalnog sastanka Odbora za koordinaciju i edukaciju operativnih timova kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar ranije je kazao da su kantonalni zavodi za javno zdravstvo informirani o planu na sastanku koji je održan u decembru prošle godine te da su dobili određene zadaće, a to je da formiraju operativne timove za provođenje vakcinacije na nivou kantona, kao i da odrede timove za vakcinaciju u zdravstvenim ustanovama.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 14. januara prihvatila Plan vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH i za njegovo provođenje zadužila Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti.

Plan se realizira u suradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH.

Vlada FBiH je, zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim ministarstvom finansija, pravovremeno poduzela potrebne aktivnosti s ciljem osiguranja nabave potrebnih cjepiva protiv COVID-19 za građane Federacije BiH.

Naime, vakcina se temeljem zaključenih međudržavnih Ugovora s GAVI-jem nabavlja kroz COVAX mehanizam, kao i kroz EU mehanizam – Evropski plan radi zaštite javnog zdravlja i osiguranja optimalnog upravljanja COVID-19 kroz vakcinaciju populacije u Evropi.

Za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz budžeta FBiH za 2020. godinu osigurano je 13.689.538 KM. Budžetom FBiH za 2021. godinu su predviđena sredstva za nabavu cjepiva u iznosu od 12 miliona KM, kao i dva miliona KM za poduzimanje mjera za sprečavanje i suzbijanje COVID-19 iz nadležnosti Federacije BiH, a što može podrazumijevati i finansiranje potrošnog materijala neophodnog za proces vakcinacije (šprice, igle i druga pomoćna sredstva za tranport i hladni lanac navedena u planu).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,