Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Počelo zvanično obilježavanje 24. godišnjice genocida u Srebrenici

Zvanično obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica počelo je u Memorijalnom centru u Potočarima, a bit će obavljena zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida.

Komemoracija je počela u 11.00 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega slijedi obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Vjerski program će početi u 12.00 sati učenjem Kur’ana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana “Derviš i smrt”, izvođenje ilahije Šehidi, te Inferna.

Nakon toga će uslijediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Iznošenjem tabuta od Musalle do mezarja gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu bit će završen i vjerski dio programa.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. Bio je maloljetan, imao je svega 16 godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva koja će ove godine naći smiraj u Potočarima je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će biti ukopana ove godine.

Porodice još uvijek tragaju za više od 1.000 nestalih Srebreničana, a i ove kao i prethodnih godina bit će ukopani uglavnom nekompletni posmrtni ostaci žrtava.

Nakon današnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje će naći smiraj u ‘dolini bijelih nišana’ u Potočarima bit će 6.643. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje